Bapaobroodjes met bakkeljauw

Bapao broodjes wie kent ze niet?  Die heerlijke gestoomde broodjes met een vleesvulling. Oorspronkelijk komen deze broodjes uit China en via Indonesië zijn de broodje ook in Nederland terecht gekomen. Normaliter worden de broodjes gevuld met vlees, maar ik maakte deze broodjes nu een keer met een bakkeljauw vulling. Ongelofelijk lekker!

IMG_1893

 

 

 

 

 

 

 

 

Ingrediënten voor 20 bapao broodjes:

  • 1 kilo bapaomeel
  • 2 eetlepels witte basterdsuiker
  • 6 geklopte eiwitten
  • 16 gram gist
  • 200 ml lauw water
  • 200  ml halfvolle melk
  • een eetlepel zout
  • 4 eetlepels gesmolten boter
  • een beetje olie

Voor de vulling:

Klop allereerst de eiwitten in een kom tot zachte pieken, zet dit aan de kant. In een mengkom doe je het meel, de gist en het suiker en roer dit met een vork even door. Doe nu de boter erbij en een deel van het water/melkmengsel en kneed dit met je keukenmachine met deeghaak door terwijl je de rest van het water/melkmengsel en het zout erbij doet. Laat de machine even draaien en doe nu beetje bij beetje de geklopte eiwitten bij het deeg. Als alles goed is opgenomen en er inmiddels een mooie deegbal is ontstaan, breng je het deeg over op je aanrecht en kneed je dit met je handen nog even tot een soepel deeg.

Doe in een grote kom een beetje olie en doe hier je deeg in. Keer het deeg om in de kom zodat alle kanten van het deeg bedekt is met een beetje olie. Dek af met een stuk huishoudfolie en laat dit circa een uur rijzen totdat het in omvang is verdubbeld.

Haal het deeg uit de kom en kneed dit nog even door. Maak er nu een lange worst van en snij dit in 20 gelijke plakken. Pak 1 plak en maak er een bal van die je vervolgens uitrolt op je aanrecht met een doorsnede van ongeveer 12 cm. Leg dit vervolgens op je hand er maak er een soort kommetje van. Hier doe je een flinke schep van de bakkeljauw vulling in (let op, laat de bakkeljauw goed uitlekken anders komt tijdens het stomen de olie door het deeg). Vouw nu de randen naar elkaar en knijp deze goed dicht (zie foto). Maak hier vervolgens weer een mooie bol van en controleer of de naad goed gesloten is. Leg de bol met de naad naar beneden op een stuk bakpapier. Doe dit met alle 20 plakken deeg. Dek tussen het maken van de broodjes de overige broodjes goed af met een stuk huishoudfolie anders kunnen ze uitdrogen.

Stoom de broodjes in ongeveer 10 minuten in een stoompan gaar. Hou genoeg ruimte tussen de broodjes omdat ze tijdens het stomen uitzetten. Ik doe altijd een theedoek om het deksel van mijn stoompan tegen de vocht. Laat de bapao’s afkoelen en verpak ze dan eventueel per stuk in een diepvrieszakje.

IMG_1883 IMG_1884

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *