Bruine bonen met gehaktballetjes

Mijn moeder maakte dit onlangs voor ons, het was zo lekker dat ik dit zelf ook eens probeerde. Normaal doe ik in de bruine bonen kipfilet of kippenvleugels maar nog niet eerder met kipgehaktballetjes. Het was een groot succes hier in huis. Lekker met witte rijst en spinazie a la creme!

Ingrediënten voor 4/6 personen:

  • 750 gram kipgehakt, kruid je met wat zwarte peper en zout en frituur dit rondom bruin in wat zonnebloemolie
  • 1 grote pot bruine bonen (+/- 680 gram)
  • 1 fijn gesneden ui
  • 2 fijn gesneden teentjes knoflook
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 2 (kleine) kippenbouillonblokjes
  • 1 theelepel zoute ketjap
  • halve theelepel zout
  • halve theelepel peper
  • 1 theelepel suiker
  • 10 lontai balletjes (piment)
  • 2 (bruine bonen) potten gevuld met water
  • 2 takjes selderij, grof gesneden

Doe in een hoge soep pan een beetje zonnebloem olie en fruit hierin het ui en de knoflook aan. Als deze lichtbruin van kleur zijn, schenk je de pot met bruine bonen hier bij. Breng dit op een zacht vuurtje aan de kook, ondertussen pak je twee lepel en maak hiermee de bruine boontjes fijn. Doe een aantal bruine bonen in 1 lepel en met de bolle kant van de andere lepel, stamp je ze wat fijner. Probeer zo veel mogelijk van de bruine bonen fijn te maken. Het gerecht wordt hierdoor wat dikker en de smaak is wat voller. Doe hier nu het blikje tomatenpuree, piment balletjes, zout, peper, ketjap, kippenblokjes en selderij bij. Daarna vul je de lege pot met bruine bonen 2 x met water en doe het water hierbij.

Breng dit op een zacht aan de kook, dan doe je hier de gehaktballetjes bij. Laat dit alles circa 30 minuten op een zacht vuurtje verder koken, zodat de bruine bonen nog wat dikker worden. Eventueel voeg je nog wat extra zout en peper toe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *