Chocolate chip cookies zonder ei

Ben je allergisch voor ei of eet je net als wij tijdens Navratri vegetarisch (zonder ei)? Dan is dit heerlijk recept, een echte aanrader. Navratri is een hindoeïstisch feest gewijd aan de verering van de universele moeder. Navratri duurt negen nachten en tien dagen. Tijdens deze dagen wordt er vegetarisch gegeten. Tijdens Navratri probeerde ik voor het eerste deze koekjes uit en dit was een groot succes!

 

 

 

 

 

 

 

Ingrediënten voor circa 10 koekjes, afhankelijk van de grootte:

  • 90 gram ongezouten roomboter
  • 60 gram fijne kristalsuiker
  • 115 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 50 gram volle melk op kamertemperatuur
  • 1 theelepel vanille extract
  • 160 gram patentbloem
  • 1/2 theelepel baking soda
  • 1/4 theelepel zout
  • 90 gram chocolade chips, ik gebruikte een witte chocolade reep en sneed deze in stukjes.

Smelt de boter op een laag vuurtje in een pan en doe daarna het vuur uit. Let op dat de boter niet aanbrandt.

Doe in een grote kom de kristalsuiker en basterdsuiker en giet hier de gesmolten boter bij. Roer dit goed door elkaar.

Voeg hier nu de melk en vanille extract aan toe en ook dit meng je er goed doorheen.

Zeef alle droge ingrediënten en voeg dit ook toe. Vouw dit door de massa, let op roer dit niet te lang, anders kun je taaie koekjes krijgen. Stop met roeren als je geen bloem meer ziet.

Vouw nu de stukjes chocolade erdoorheen. Dek de kom af met plastic folie en leg dit in de koelkast om op te stijven voor tenminste 30 minuten. Als je dikkere koekjes wilt, kun je het deeg het beste een nacht in de koelkast laten staan.

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Maak met bijvoorbeeld,  een ijsschep even grote bolletjes en leg dit op een bakplaat bekleed met bakpapier. Houd ongeveer 5 cm afstand tussen de bolletjes omdat ze in de oven nog zullen uitlopen.

Houd je van zachte, chewy koekjes, bak de koekjes dan 10-12 minuten. Houd je van stevige krokante koekjes, bak ze dan 18-20 minuten.

Als de koekjes uit de oven komen dan zijn ze nog zacht, laat ze eerste afkoelen. Je zult zien dat ze dan wat steviger worden.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *