De lekkerste berlinerbollen met aardbeienjam

Ik maakte al eerder berlinerbollen maar ik was niet tevreden met het eindresultaat. Ze zagen er aan de buitenkant wel mooi en lekker uit maar eerlijk gezegd vond ik ze niet lekker zacht. Na een aantal recepten uitgeprobeerd te hebben, ben ik ervan overtuigd dat dit het allerbeste recept is. Ze zijn lekker “fluffy” van binnen en blijven heerlijk zacht, ook de volgende dag!

 

 

 

 

Ingrediënten voor circa 12 berlinerbollen (afhankelijk van de grootte);

  • 300 gram bloem
  • 40 gram suiker
  • 0,5 theelepel zout
  • 1 ei
  • 120 gram warme melk (niet heet)
  • 40 gram gesmolten boter
  • 7 gram gist
  • 1 eetlepel zonnebloemolie
  • 100 gram (poeder) suiker om de bollen doorheen te rollen

Voor de vulling:

  • 400 gram aardbeienjam
  • 3 eetlepels Surinaamse colastroop (optioneel

Doe de gist met de suiker in de warme melk en laat dit 5 minuten staan. Doe de bloem in een mengkom en voeg het zout, ei, gesmolten boter, olie en vervolgens het gistmengsel toe.

Meng het geheel met een mixer met deeghaken kort op de laagste stand en dan ongeveer 5 minuten op de hoogste stand tot een samenhangend deeg ontstaat. Je kunt het deeg ook met de handen kneden, hier ben je ongeveer 15 minuten mee bezig totdat je een mooie, zachte deeg hebt.  Dek de mengkom af met plasticfolie en zet het op een warme (tochtvrije) plaats totdat het deeg duidelijk zichtbaar is gerezen. Dit zal ongeveer een 1 a 1,5 uur duren.

Kneed het gerezen deeg even kort door en leg het op een met bloem bestoven aanrecht. Rol het deeg uit tot een lap van ongeveer 5/6 cm. Maak uit het deeg met een ronde steker (of de rand van een glas) cirkels met een doornsnede van ongeveer 5 cm. Dek de cirkels af met plasticfolie. Laat de berlinerbollen rijzen, totdat ze duidelijk zichtbaar zijn gerezen.

Verhit de olie. Doe de bollen voorzichtig in de olie en zorg voor voldoende tussenruimte. Bak de bollen circa 1 minuut  tot ze aan de onderkant goudbruin zijn. Draai de bollen om en bak ze aan de andere kant ook goudbruin. Laat de bollen op keukenpapier uitlekken en iets afkoelen en rol ze vervolgens door de suiker.

Verwarm de aardbeienjam een beetje en haal dit door de zeef, je wilt geen stukjes in de jam. Meng dit eventueel met de colastroop.

Om de bollen te vullen, maak je met een rietje aan de zijkant van en bol een gat, draai wat rondjes met het rietje, om zo ruimte te creëren in de bol. Vul een spuitzak met de jam en vul de berlinerbol hiermee.

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *