De lekkerste carrotcake (worteltaart)

De carrotcake stond al zo lang op mijn lijstje om te maken. Ik ben er echt gek op, maar niet overal vind ik ze even lekker. Ik hou van een zachte, vochtige en kruidige cake, nootjes erdoor en een goede laag roomkaas frosting. Ik ging aan de slag en…..ik ben verkocht. De lekkerste carrotcake ever, als je het mij vraagt. Ik wil nooit meer een andere…Perfecte afsluiter van een chique diner of gewoon lekker bij de koffie. Deze taart is zo het proberen waard. Je zult er geen spijt van krijgen. Oh ja, hou je niet van wortelen, geen probleem, je proeft er echt helemaal niks van!

 

 

 

 

 

 

 

 

Ingrediënten voor een vorm van 20 cm( circa 10-12 personen):

  • 300 gram patentbloem
  • 165 gram kristalsuiker
  • 165 gram licht bruine basterdsuiker
  • 2 volle theelepels koek/speculaaskruiden
  • 1/4 theelepel gember (optioneel)
  • 1,5 theelepel zout
  • 8 gram bakpoeder
  • 12 gram bakingsoda
  • 180 ml zonnebloemolie
  • 125 gram zure room
  • 3 eieren (M)
  • 2 theelepels vanille extract
  • 200 gram pecannoten (of walnoten) (geroosterd en grof gehakt)
  • 350 gram fijn geraspte wortelen
  • 140 gram appelmoes

Voor de roomkaasfrosting:

  • 600 gram roomkaas
  • 300 gram ongezouten roomboter op kamertemperatuur, de boter moet niet te zacht zijn)
  • 2 theelepels vanille extract
  • 300 gram poedersuiker

Bekleed de bodem van 3 bakvormen van 20 cm doorsnede met een stuk bakpapier. De zijkanten vet je goed in met boter.

Verwarm de oven voor op 175 graden.

Zeef de bloem, bakingsoda, bakpoeder, zout, speculaaskruiden en gember  in een grote kom. Roer dit door elkaar en leg dit even weg.

In een andere kom doe je de olie, suikers, eieren, zure room, appelmoes en vanille extract. Roer dit goed door elkaar met een garde.

Voeg de natte ingrediënten bij de droge ingrediënten en mix dit door elkaar tot alles goed gemengd is.

Doe een theelepel bloem bij de stukjes pecannoten  (125 gram)en hussel dit door elkaar. Zo voorkom je dat de noten naar de bodem zakken.  De overige 75 gram pecannoten gebruik je straks om de taart mee te decoreren.

Doe nu de geraspte wortelen en noten bij het mengsel en schep dit goed door elkaar.

Verdeel het mengsel over de 3 bakvormen en strijk dit glad. Bak de cakes in circa 35-40 min gaar en mooi bruin. Laat de cakes vervolgens 15 min in de vorm afkoelen voordat je ze uit de vorm haalt. Laat de cakes volledig afkoelen.

Maak nu de roomkaasfrosting.

Mix de roomkaas, boter en vanille extract tot een luchtige crème. Voeg nu in beetjes de poedersuiker toe en blijf op een lage stand door mixen totdat je een mooie, gladde crème hebt.

Als de cakes zijn afgekoeld, kun je beginnen met het vullen.

Leg een cake op een mooi bord. Spuit hier gelijkmatig een laag frosting op. Leg hier een cake op en spuit opnieuw een laag frosting. Hier mag de laatste cake op. Vind je de cake niet stabiel, leg de taart dan 15 minuten in de koelkast, zodat de frosting en cake wat steviger zijn. Het afwerken gaat dan wat makkelijker. Bestrijk de buitenkant met de rest van de frosting.

Laat de taart nu circa 30 minuten opstijven in de koelkast. Met de overige nootjes decoreer je de taart naar wens. Een kraag van nootjes (onderste laag) bijvoorbeeld of je kunt de bovenkant hiermee decoreren. Steek er een mooie taarttopper in en klaar is je feestelijke taart!

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *