De lekkerste kip biryani (Chicken Biryani)

Mijn man en ik zijn gek op de Indiase keuken! Ik probeer dan ook steeds vaker Indiase gerechten uit. Omdat onze jongens nog niet eerder Indiaas hebben gegeten besloot ik ze te verrassen met een avondje Indiaas eten. Het was wel wennen voor ze maar ze vonden het uiteindelijk heerlijk. Onder andere deze heerlijk chicken biryan stond op het  menu. Dit is een Indiase nasi, zeg maar. Je hebt vele manieren om dit klaar te maken, ik heb ook heel wat filmpje gezien en deze manier sprak mij het meeste aan en echt, het was heerlijk!

 

 

 

 

 

 

 

Ingrediënten voor 5/6 personen;

Voor de marinade;

  • 500 gram kippendijen grof gesneden
  • 125 gram Griekse yoghurt
  • 1 eetlepel paprikapoeder
  • 1 theelepel chilipoeder
  • 0,5 theelepel zwarte peper
  • 1 eetlepel Garam masala
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 teentje knoflook uit de pers
  • 1 theelepel geraspte gember
  • 1 takje verse munt en koriander, fijn gesneden

Voor de rijst;

  • 500 gram Basmatirijst (gewassen en 1 uur in warm water geweekt)
  • 1 kaneelstokje
  • 2 eetlepels olie
  • 2 groene kardemom peulen
  • 4 kruidnagels
  • half theelepeltje zwarte peper
  • 1 theelepeltje zout

Voor biryani;

  • 4 middelgrote uien in ringen
  • 6 groene kardemom peulen (gekneusd)
  • 2 grote tomaten in stukjes
  • 1,5 cm geraspte gember
  • 5 teentjes knoflook uit de pers
  • 1 kaneelstok
  • 1 eetlepel Garam masala
  • 1 eetlepel Biryani masala
  • 2 steranijs
  • 6 kruidnagels
  • 2 laurierblaadjes
  • 1,5 theelepel korianderpoeder
  • 250 ml water
  • 2 plukje saffraan getrokken in 3 eetlepels warme melk/ of wat oranje voedselkleurstof
  • 2 takken munt en koriander
  • 1 theelepel zout (of naar smaak)
  • 50 gram gesmolten boter

Het allerlekkerste is als je de kip een avond van te voren marineert zodat de kruiden goed kunnen intrekken in de kip. En anders minimaal 2 uurtjes afgedekt in de koelkast laten intrekken.

Marineer de kipstukjes met de kruiden en yoghurt en leg dit in de koelkast.

Breng ongeveer 2 liter water aan de kook met de kruiden en olie (voor de rijst) Zodra het water kookt, doe je de rijst erbij. Laat de rijst nu voor 75% gaar koken. Dit duurt ongeveer 5/7 minuutjes. Giet de rijst af en leg op zij.

Bak allereerst de uienringen in een royaal laagje olie goudbruin en schep hier de helft van de uien uit de pan en laat het uitlekken. Gebruik hier een grote pan voor.

Doe nu bij de andere helft van de uien de kardemompeulen, de kruidnagels, het kaneelstokje, laurierblaadjes, steranijs, kruidnagels toe. Laat de specerijen ongeveer 1 minuut in de olie bakken. Doe nu de Garam masala, Tandoori masala, korianderpoeder, gember en knoflook erbij en bak dit een mee zodat alle geuren vrij komen. Nu mogen de blokjes tomaat erbij en laat de tomaten op een zacht vuurtje zacht worden voor dat je de kip er bij doet.

Schep nu alles goed om op een hoog vuurtje en doe hier nu het water bij. Draai nu weer het vuur laag en kook de kip ongeveer 75% gaar voordat je de rijst erbij doet. Voeg zout naar smaak toe nu.

Verdeel nu over de kip de rijst en hierover een royale laag gebakken uien. Verdeel ook de in saffraan getrokken melk over de rijst, de koriander en munt en de gesmolten boter.

Bedek de pan met een laag aluminium folie en maak dit goed dicht. Doe hier vervolgens de deksel op. Zorg dat er geen stoom ontsnapt, zo blijven alle smaken goed in de pan en krijg je de lekkerste biryani.

Laat de biryani op een middelhoog vuurtje in 10 minuten garen. Doe daarna het vuur uit en laat de biryani nog 2 minuten na garen.

Schep de biryani voorzichtig op serveerschaal. Bestrooi met nog wat verse munt en koriander.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *