Fiadoe cupcakes (viadoe cupcakes)

De fiadoe (of Viadoe) is wel de bekendste Surinaamse cake. Het is een heerlijke rum rozijnen cake, die vaak wordt gemaakt tijdens feestdagen of verjaardagen. Het recept hiervan deelde ik al eerder met jullie. Nu maakte ik er cupcakes van. Leuk als traktatie en het ziet er meteen heel feestelijk uit. Ik hield mijn recept van de fiadoe aan als basis, ook de fiadoe cupcakes waren een groot succes! Je kunt de cupcakes meteen in een aluminium cupcake tray maken of je gebruikt stevigere papieren cupcakevormpjes die je plaatst in de cupcake tray.

Ingrediënten voor 24 cupcakes:

  • 600 gram bloem
  • 2 zakje gist (14 gram)
  • 100 gram suiker
  • 200 gram roomboter op kamertemperatuur
  • 4 eieren
  • 1 sinaasappel (rasp)
  • 350 ml handwarme volle melk
  • 1 eetlepel kaneel
  • 100 gram donkere krenten
  • 100 gram donkere rozijnen
  • 100 gram bigareux (gekonfijte kersen, groen en rood) of sukade
  • 50 gram geschaafde amandelen
  • 5 ml vanille extract of essence 
  • 8 gram zout
  • 3 eetlepels suiker + 3 eetlepels kaneel samen mengen
  • 200 ml rum  (bijv. Bacardi)
  • optioneel suikermuisjes, geschaafde amandelen om te versieren

Bereidingswijze;

Meng de gist met 1 eetlepel suiker en 50 ml handwarme melk en leg opzij.

Doe de rozijnen en krenten in een kom en giet hier heet water over heen.

Doe in een kom de bloem, suiker en zout en roer dit door elkaar.

Klop de eieren dik met een mixer (circa 6 minuten op de hoogste stand) Daarna doe je de deeghaak erin en voeg je de bloem, 100 gram boter en het gistmengsel toe aan de eieren. Blijf mixen totdat je een mooi en soepel deeg hebt, giet evt warme melk bij om een soepel deeg te krijgen. Ik voeg vaak niet meer melk toe dan 50 ml.

Doe het deeg in een licht geoliede kom en laat het in circa 1 uur rijzen totdat het in omvang verdubbeld is. Dit kan ook in een voorverwarmde oven van 30 graden. 

Als de rozijnen en krenten zacht zijn, giet je ze af en voeg je hier de rum aan toe en 1 schep suiker, totdat ze net onder staan. Snij de gekonfijte kersen in kleine stukjes en doe dit ook hier bij.

Vet de metalen cupcaketrays goed in met boter.

Giet de krenten en rozijnen af en bewaar de rum. Doe  bij de krenten en rozijnen, de geschaafde amandel, sinaasappelrasp, vanille essence en en een eetlepel kaneel. De rum mag bij de overgebleven melk, eventueel kun je hier nog wat extra rum aan toevoegen.

Sla het lucht uit het deeg en bestuif je werkblad met wat bloem, verdeel het deeg in tweeën en bewaar een deel onder een natte (thee) doek). Rol nu het andere deel uit tot een vierkante lap.

Smeer hier rijkelijk zachte roomboter over heen (circa 50 gram), vervolgens strooi je hier ook rijkelijk de helft van de kaneelsuiker overheen, als laatste mag de helft van het fruit verdeeld worden over het deeg.

Nu rol je het deeg op, tot over de helft. Je maakt dus 2 staven van het deeg. Snij de staven in plakjes van circa 2 cm en bedek hiermee de bodempjes van de cupcakevormpjes.

Herhaal dit met de rest van het deeg totdat alles op is en je de vormpjes bedekt hebt met  2 laagjes van de plakjes

Giet hier nu het melkmengsel bij totdat het deeg voor de helft onder staat. 

Daarna kan de vorm een voorverwarmde oven in van 180 graden (electrische oven). Bak de cupcakes in circa 40 minuten goudbruin. Na iedere 15 minuten smeer ik de bovenkant in met het overgebleven melk mengsel.

Na 30 minuten leg ik een stuk aluminiumfolie op de cupcakes zodat de bovenkant niet heel donker wordt.

Controleer na 35 minuten met een sateprikker of de cake gaar is, zo niet, verleng dan de baktijd steeds met 5 minuten. 

Als de cupcakes uit de oven komen, smeer je ze nogmaals in met het melkmengsel en vervolgens smeer ik hier ook nog wat rum overheen. 

Dek de cupcakes goed af, zo blijven ze lekker zacht. Zelf vind ik de cupcakes warm het lekkerst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *