Gele dahl (soort linzensoep)

Dahl (soms  geschreven als daal, of dhal) is een gerecht uit de Indiase keuken gemaakt van peulvruchten (gedroogde linzen, erwten of bonen) die ontvliesd en gebroken zijn. De peulvruchten worden met kruiden en specerijen tot een soep of brij gekookt, die dahl genoemd wordt.

Heerlijk met witte rijst en pompoen als je een vegetarisch wilt eten, of ook erg lekker met kip in masala (Hindoestaanse kerriepoeder)

Ingredienten:

  • 300 gram dahl (gele spliterwten)
  • 2 liter water
  • 6 teentjes knoflook heel fijn gesneden
  • 1 grote ui in stukjes gesneden
  • 1 ronde tomaat in stukjes zonder de zaadjes aan de binnenkant
  • 2 kippenbouillon blokjes
  • half theelepeltje zwarte peper
  • zout naar smaak
  • mespuntje suiker
  • zonnebloemolie

Spoel de spliterwten goed af en haal eventuele steentjes ertussen uit. Doe de erwten nu in een kleine soeppan en doe hier 2 liter water bij. Breng dit aan de kook. Na ongeveer een half uur doe je de stukjes uien, stukjes tomaat en peper erbij. Je zal zien dat er veel water verdampt. Ik heb ongeveer 2 x 200 ml water toegevoegd omdat er zoveel water verdampt was en ik het lekker vind om niet zo een hele dikke dahl te hebben. Dus het hangt er een beetje vanaf wat je zelf lekker vindt.

Na ongeveer 5 kwartier werden de spliterwten zacht. Je kunt de erweten met 2 lepels fijn maken, of je haalt er even een staafmixer doorheen. Proef of de dahl goed van smaak is en voeg eventueel zout naar smaak.

In een klein koekenpannetje doe je ongeveer 3 eetlepels zonnebloemolie met de stukjes knoflook. Bak de knoflook bruin tot donkerbruin. Dit mag je even aan laten branden, aangezien dit een lekkere smaak afgeeft in de dahl. Vervolgens giet je de knoflook met olie in de pan met dahl.

PAS OP! De dahl kan spatten, dus doe er meteen een deksel op.

En klaar is je heerlijke dahl!

6 gedachten over “Gele dahl (soort linzensoep)

  1. Resh schreef:

    Wanneer moeten de tomaat, zwarte peper en bouillonblokjes erbij? Kun je de bouillonblokjes ook weglaten of vervangen voor een vega versie?

    • Mooie recepten schreef:

      Hoi Shanti, dank voor je tip. Ik zal dit mee nemen, voor nu maak ik er Hindoestaanse kerriepoeder van, misschien is dat ook wel wat duidelijker. Groetjes,Aruna

Laat een antwoord achter aan Mooie recepten Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *