Gele Eksi Kuku (luchtige Surinaamse eiercake)

De Eksi Kuku wordt wel de moeilijkste cake in de Surinaamse keuken genoemd. Ik moet eerlijk bekennen dat de eerste 2 keer dat ik de cake maakte, deze ook mislukte. Daarna heb ik me goed verdiept in het recept. Ik weet nu wat je wel en vooral wat je niet moet doen. Sindsdien bak ik bijna wekelijks (soms op bestelling) een Eksi Kuku, altijd met een mooi resultaat. Er zijn echt tientallen verschillende recepten voor deze cake. Dit is het recept dat ik vrijwel altijd gebruik en welke altijd erg goed in de smaak valt.

IMG_0770[1]

Hier even enkele gouden regels;

  • Zorg ervoor dat je beslagkom en je garde vetvrij zijn.
  • Zorg ervoor dat alle ingrediënten op kamertermperatuur zijn.
  • Mix de eieren en de suiker tot een dik beslag. Het beslag moet langzaam van je lepel/garde afglijden (yoghurt dikte)

Ingredienten voor een cake van 30×25 cm;

  • 9 eieren (M)
  • 10 volle eetlepels kristalsuiker ( 1 lepel is circa 20 gram)
  • 10 volle eetlepels cakemeel ( 1 lepel is circa 25 gram)
  • zakje bakpoeder
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 5 eetlepels rum
  • 2 eetlepels amandelschaafsels
  • 5 eetlepels vanille essence
  • 230 ml zonnebloemolie of 230 ml gesmolten en afgekoelde roomboter (moet nog wel vloeibaar zijn)
  • gekleurde suikermuisje als garnering
  • als de cake uit de oven komt, deze met een kwastje goed insmeren met gesmolten roomboter en rum

Verwarm de oven voor op 160 graden (boven en onder warmte)
Doe de eieren, suiker en vanillesuiker in de mengkom en mix minimaal 10 minuten op de hoogste stand. Het beslag moet langzaam van de garde afdruipen, zeg maar.
Daarna je rum, vanille essence en geschaafde amandelen erbij en mix je dit op een lage stand door het beslag.
Vervolgens zet je de stand van de mixer iets hoger en doe je lepel voor lepel de cakemeel en de bakpoeder erbij. Nu kan de zonnebloemolie erbij. Je mixt op een lage stand nog even de olie door het beslag. Let op niet te lang meer mixen. Mocht de olie nog niet goed zijn opgenomen, dan kun je met een silliconen/houten pannenlikker de olie door het beslag “vouwen”. Dus niet roeren! Het beslag moet wel luchtig blijven, je moet er nog wel luchtbelletjes in blijven zien.
Daarna giet je het beslag over in een ingevette (met olie of boter) schaal/bakblik en mag het meteen voor 60  minuten, de voorwarmde oven in.
Let op! Niet alle ovens zijn hetzelfde. Ik heb verschillende temperaturen uitgeprobeerd. Deze ovenstand werkt voor mij het beste bij de Eksi Kuku.

Nadat de cake uit de oven komt, dek je deze meteen af met aluminiumfolie voor 3 minuten. De cake besmeer je vervolgens royaal met gesmolten boter en daarna royaal met rum. Zo blijft de cake lekker zacht. Gebruik de aluminiumfolie opnieuw om af te dekken totdat de cake is afgekoeld. Garneer met suikermuisjes. En nu lekker genieten ervan!

34 gedachten over “Gele Eksi Kuku (luchtige Surinaamse eiercake)

    • mooie recepten schreef:

      Hoi Rosita, dit is ongeveer 10 gram bakpoeder. Ik heb het ook even aangepast in het recept. Dit is misschien wat duidelijker. Groetjes, Aruna

    • mooie recepten schreef:

      Dat is jammer, dan denk ik dat de cake nog niet gaar was. Probeer er lichtjes op te drukken, veert de cake terug dan is hij pas gaar.

  1. Mariska schreef:

    Weet u ongeveer hoeveel gram cakemeel 10 eetlepels zijn?
    Cake ziet er heerlijk uit trouwens
    Ik heb de cake net gemaakt hoop dat het me lukt maar er staat direct afdekken wat ik ook heb gedaan maar het plakt aan de folie vast

    • mooie recepten schreef:

      Hoi Mariska,

      Probeer de folie wat losser af te dekken, zodat de bovenkant van de cake niet tegen de folie aan komt. Ik hoop de cake verder gelukt is.
      1 lepel cakemeel is ongeveer 25 gram. Ik zal dit ook even bij het recept vermelden. Krijg hier namelijk veel vragen over. Dank je wel. Groetjes,

  2. Mel's schreef:

    Goedenavond, u heeft aangegeven dat de cake royaal met gesmolten boter en daarna royaal met rum besmeerd moet worden. Kunt u a.u.b. (in ml of gram) aangeven hoeveel rum en roomboter hiervoor nodig is. Bij voorbaat dank. Groeten.

  3. Mel's schreef:

    Goedenavond, ik heb toch nog een vraagje. De cake is helemaal goed gekomen, maar de kleur is bruin i.p.v. geel. Welke rum heeft u gebruikt? In de mijne heb ik Borgoe rum gebruikt. Zal het daardoor zijn gekomen? Ik kijk uit naar uw reactie. Groeten.

    • mooie recepten schreef:

      Hi Susan, wel luchtig uit de oven maar compact? Ik denk dat het beslag toch niet luchtig genoeg geklopt is. Wanneer het beslag de oven in gaat, moet je wel een aantal luchtbelletjes zien. En de meel er luchtig doorheen scheppen en niet roeren. Misschien helpt dat.

  4. Reshma schreef:

    Hoi,

    Ik heb eergisteren de cake gemaakt. Het is lekker smeuïg. Onderkant en zijkant was een heel dun laagje niet gerezen, dus volgende keer langer in de oven. En ik vind 5 eetlepels vanille essence (merk jo-la) echt overheersend smaken in de cake. Ik had geen rum gebruikt. Kan het daaraan liggen? Anders doe ik de volgende keer minder essence. Alvast bedankt!!

    • mooie recepten schreef:

      Hoi Reshma, wat leuk dat je de eksi hebt geprobeerd te maken. Het is een lastige cake maar als je het eenmaal door hebt dan is het goed te doen. De rum zorgt er inderdaad voor dat je de essence minder proeft. Maar het geeft ook een lekkere smaak aan je cake. Je kunt ipv essence ook vanille extract gebruiken, maar daar zou ik dan 2 eetlepels van gebruiken. Groetjes,

      • Reshma schreef:

        Nog een vraagje hoor. Er staat in het recept 230 ml olie. Heeft u een tip hoe je dat makkelijk kan afmeten? Is het bv gelijk aan 230 gram? Alvast bedankt!

    • admin schreef:

      Goedenavond,

      Ik gebruik inderdaad cakemeel maar je kunt ook zelfrijzend bakmeel of patent bloem met extra bakpoeder gebruiken.

      Groetjes,
      Aruna

  5. Manisha schreef:

    Hoi Aruna,

    Gebruik je een handmixer of een keukenmachine? Hoe lang moet je mixen met een keukenmachine? Want volgens mij moet je met een handmixer de eieren langer mixen.
    En is het waar dat als je een bak met water in de oven onder de cake legt, dat deze aan alle kanten goed zal rijzen?
    En kan je de bloem spatelen i.p.v. op lage stand mixen? Maakt het wat uit qua zachtheid?

    Sorry heb veel vragen 😬

    • Mooie recepten schreef:

      Hoi Manisha, ik gebruik een keukenmachine, dat is toch even wat makkelijker als je ook nog het meel moet toevoegen. Het meel door het ei mengsel spatelen is prima hoor, dat deed ik ook altijd. Nu lukt het mij om op een lage stand het erdoor heen te mixen. Het gaat er om dat het beslag nog luchtig blijft. Ik heb geen ervaring met een bak water in de oven. Ik hoop dat je hier iets mee kan. Groetjes, Aruna

  6. karin schreef:

    Hallo allemaal ik heb altijd gas gehad en nooit problemen met het maken van de koek nu is het gas weggehaald en heb ik een ingebouwde electrische oven in een keukenkastje en wat ik ook probeer doe koek lukt niet meer iemand een idee hoe dit komt ik heb van 160 tot 180 graden geprobeerd maar na 40 minuten of eerder stort hij in.

    Groetjes Karin

    • admin schreef:

      Hoi Karin, wat vervelend zeg. Ze zeggen altijd je oven eerst door en door te kennen voordat je gaat bakken en vooral de eksi. De cake stort in als het niet gaar is, ik zou de volgende keer gewoon nog wat langer in de oven laten staan. X

      • Karin schreef:

        Hoi dank voor je reactie maar na 30 a 40 min in de oven stort hij in terwijl hij dan al gerezen is tot de rand dan is zelfs de oven nog niet open geweest dus ik snap het niet groet karin

    • Mooie recepten schreef:

      Hoi Julia, wat jammer zeg. Dit gebeurde mij in het begin ook. Het is belangrijk dat je je beslag dik klopt en dat het beslag nog luchtig is. Je moet er nog luchtbelletjes in kunnen zien, voordat het de oven in gaat. Groetjes, Aruna

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *