Heerlijke kwarktaartjes met agar agar

Ik ben al heel lang bezig om mousse en kwarktaarten te maken met agar agar. Dit is een gelatine gemaakt van zeewier en dus uitermate geschikt te gebruiken voor vegetariërs en veganisten. Je kunt de gelatine niet 1 op 1 vervangen met agar agar. Agar agar heeft een sterke bindkracht. Daarbij is het zo dat je het baksel het beste de zelfde dag of uiterlijk de volgende dag moet opeten. De agar agar laat anders te veel vocht los. Ik heb dit zelf mogen ervaren. De smaak is er niet minder om!

Ik maakte deze mini kwarktaartjes maar je kunt ook 1 grote kwarktaart (met een doorsnede van 17 cm gebruiken)

Ingrediënten voor 8 taartjes (doorsnede van 7 cm) of 1 grote taart van 15 cm:

  • 150 gram bastognekoeken
  • 60 gram roomboter
  • 500 gram halfvolle kwark
  • 200 ml slagroom
  • 100 gram suiker
  • 250 gram verse frambozen/mango in stukjes (diepvries kan evt. ook)
  • 10 gram agar agar
  • 1 theelepel vanille extract
  • 1 eetlepel citroensap

Voor de topping:

  • 150 gram frambozen/mango
  • 2 gram agar agar
  • 1 zakje vanille suiker

Voor de mini kwarktaartjes gebruik ik kookringen met een doorsnede van 7 cm. Leg de ringen op een bakplaat bekleed met bakpapier. Voor de zijkanten kun je repen bakpapier gebruiken of acetaatfolie. Zo krijg je de taartjes makkelijk uit de vorm. Dit doe je ook met de grote vorm.

Bekleed de vorm(en) met bakpapier.

Verkruimel de bastognekoeken. Ik doe ze in een boterhamzak en sla hier met een deegroller op zodat ze je mooie kruimels krijgt. Of je gebruikt hier een keukenmachine voor.

Smelt de roomboter en schep dit door de verkruimelde bastognekoeken. Verdeel dit over de bodem en druk goed aan. Laat dit opstijven in de koelkast.

Verdeel het fruit in 2 delen, 250 gram en 150 gram. Doe nu 250 gram in een steelpannetje met de citroensap en suiker. Verwarm dit en haal dit door de zeef als je geen pitjes/stukjes in je kwark wilt. Voeg nu de agar agar toe en verwarm dit samen nog even. Haal dit van het vuur en laat dit 2 minuten afkoelen.

Klop de slagroom goed stijf. Meng nu het frambozenmengsel met de kwark en schep hier de slagroom er luchtig doorheen.

Verdeel het kwarkmengsel over de vormpjes/vorm en laat dit minimaal 3 uur opstijven in de koelkast. Hoe langer je de kwartaart (jes) in de koelkast laat, hoe mooier het resultaat is.

Begin nu met de topping. Warm 150 gram frambozen/mango op in een steelpannetje met het zakje vanillesuiker. Maak ze fijn met een vork en voeg dan de agar agar toe.

Verdeel de topping over het kwarkmengsel. Dit kun je meteen doen of een half uur voor het serveren van de taart (jes)

Verwijder de taart uit de vormpjes en verwijder dan het bakpapier of acetaatfolie.

Genieten maar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *