Heerlijke maizenakoekjes met een vleugje custard

Maizenakoekjes zijn typische Surinaamse koekjes. In iedere toko kun je deze wel vinden, maar je maakt ze net zo makkelijk ook zelf. Vaak betaal je wel 3 euro voor een klein doosje van ongeveer 12 koekjes. Ik maak ze regelmatig op bestelling. Erg makkelijk en snel gemaakt. Voor de vormpjes gebruik ik een koekspuit, maar je kunt ook balletjes maken en deze dan met een vork iets plat drukken, voor ronde koekjes. De koekjes kunnen ruim een week, in een gesloten koektrommel, bewaard worden.

Ingrediënten voor circa 50  koekjes:

  • 125 gram kristalsuiker
  • 125 gram roomboter
  • 1 ei
  • 1 theelepel vanille extract
  • 250 gram maizena
  • 1 volle theelepel custard poeder
  • suikermuisjes

Verwarm de oven voor op 160 graden.

Mix de boter en het suiker romig. Je moet bijna geen suiker meer voelen indien je een beetje van het mengsel tussen je vingers houdt.

Nu doe je het ei erbij. Daar na doe je het extract erbij en mix je het mengsel nog even goed door. Nu kun je lepel voor lepel de maizena en de custard poeder toevoegen. Het mengsel doe je in je koekspuit en spuit rechtstreeks op een bakplaat, bekleed met bakpapier, mooie vormpjes. Strooi op ieder koekje wat suikermuisjes.

Daarna mogen ze de oven in voor ongeveer 14 minuten. Let op, iedere oven is anders. Ik heb verschillende ovenstanden uitgeprobeerd. In mijn oven zijn de koekjes het lekkerst indien ik ze 14 minuten op 160 graden bak (hoog/laag warmte)

 

 

 

12 gedachten over “Heerlijke maizenakoekjes met een vleugje custard

    • mooie recepten schreef:

      Hoi Jane,

      Excuus voor de late reactie. Ik gebruik in al mijn recepten ongezouten roomboter, of het moet er anders bij staan dat het om gezouten roomboter gaat. Succes met bakken!
      Groetjes, Aruna

  1. Moda schreef:

    Hi,

    Ik heb dit recept weleens gemaakt alleen wordt het te papperig. Zijn 2 eieren niet teveel?
    Wat moet de consistentie zijn als je ze
    Met een koekjesspuit maakt?

    • Mooie recepten schreef:

      Hi,

      Bij mij is het echt niet papperig. Je moet de eieren echt 1 voor 1 toevoegen. Dus eerst 1 ei en wachten tot deze volledig is opgenomen en dan het volgende ei. Het moet door je koekjesspuit gaan, je moet er met je handen een balletje van kunnen maken. Ik zal de volgende keer een foto van het beslag op FB plaatsen.
      Groetjes,
      Aruna

  2. Narisscha schreef:

    Heey
    Ik maak al een tijdje maïzena koekjes maar soms zijn ze lekker brossig en soms best hard. Hoe zou dat komen ?

    Wat maakt een maïzena brossig ?

    Groetjes

    • Mooie recepten schreef:

      Hoi, als ze te hard zijn heb je ze iets te lang in de oven gedaan. Ik denk dat je een maizenakoekje brossig krijgt door de suiker goed met de boter te mixen totdat je de suikerkorreltjes bijna niet meer voelt. Het is een combinatie van meerdere factoren. Ook niet te lang in de oven. Je zult voor jezelf de juiste oven temperatuur moeten ontdekken. Groetjes, Aruna

  3. Sharina schreef:

    Hoi Aruna, ik heb zojuist dit lekkere recept voor maïzena koekjes gemaakt. Wat zijn ze heerlijk en goed gelukt!! Ik maak regelmatig gebruik van jouw recepten😍ik ben echt een fan! Bedankt dat je jouw kookkunsten met ons wilt delen. Keep up the good work! Groetjes

    • Mooie recepten schreef:

      Hoi Emelly, geen idee. Als je het recept exact volgt dan moet het zeker niet papperig worden. Wacht met het toevoegen van het volgende ei totdat het eerste ei volledig is opgenomen, dat is heel belangrijk. Groetjes, Aruna

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *