Heerlijke speculaastaart

Zoals jullie misschien wel weten, maak ik mijn amandelspijs zelf.  Net zo makkelijk en zo veel lekkerder dan die uit de supermarkt. Het recept zal ik heel snel delen. We zijn thuis allemaal gek op speculaas, dus ik besloot alvast deze heerlijke, gevulde speculaas taart uit te proberen. Zo ongelofelijk lekker! Ik heb zo wat de halve taart opgegeten, ik kon gewoon niet stoppen. Stukje bij het ontbijt, bij de lunch, tussendoor. Dus wees opgepast haha.

 

 

 

 

 

 

 

Ingrediënten voor een vorm van 24-26 cm doorsnede:

  • 300 gram bloem
  • 175 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 175 gram ongezouten roomboter op kamertemperatuur
  • 2 theelepels speculaaskruiden
  • 2 eetlepels karnemelk (gebruik je gewone melk, dan ook het sap van een halve citroen toevoegen)
  • 0,5 theelepel bakingsoda
  • 300 gram spijs (zelf gemaakt of gekocht)
  • 2 eieren los geklopt
  • 0,5 theelepel zout
  • 50 gram halve amandelen

 

Meng de bloem, de basterdsuiker, speculaaskruiden, zout en bakingsoda in een kom. Doe hier nu de boter en karnemelk bij. Kneed dit met je handen tot een samenhangend deeg en verpak dit in vershoudfolie. Laat dit minimaal 1 uur in de koelkast rusten.

Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet de bakvorm goed in met boter.

Neem 2/3e van het deeg en rol dit met de deegroller uit tot een plak die groot genoeg is om de bodem en zijkanten van de vorm mee te bekleden. Snij het overtollige deeg weg.

Verkruimel het amandelspijs. Voeg net zoveel ei toe tot je een smeuïge massa hebt. Ik voeg meestal 2/3 van de eieren toe en ook nog circa 40 gram water om tot het gewenst resultaat te komen.

Verdeel dit over het deeg in de vorm.  Smeer de bovenkant van het spijs nu in met wat gesmolten boter, zodat je spijs straks lekker zacht wordt en blijft. .Met het overige stuk deeg bedek je de bovenkant. Snij netjes de randjes bij. Bestrijk de bovenkant met het overige ei.

Decoreer de bovenkant met de amandelen. Hierna bestrijk je het geheel nogmaals met ei.  Bak de speculaas in circa 45 minuten gaar.

Laat de speculaas helemaal afkoelen voor je deze aansnijdt. En nu lekker genieten.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *