Heerlijke Surinaams-Javaanse kip!

Dit recept is niet meer weg te denken van de Surinaamse menukaart! Er zijn wel tientallen verschillende recepten hiervoor te vinden. Zoals de naam al aangeeft, kent de Javaanse kip haar oorsprong in Indonesië en is met de komst van de Javanen naar Suriname meegekomen. Het recept dat ik gebruik, vind ik eigenlijk stiekem wel het lekkerste recept tot nu toe.

Een belangrijke tip is om zoveel mogelijk verse ingrediënten te gebruiken, dit proef je echt in de kip terug! En Surinaams-Javaanse kip eet je natuurlijk met echte Surinaamse bami. Ook dit recept zal ik binnenkort uitwerken. Wij eten de kip vandaag met witte rijst en snijboontjes gegeten. Dat wordt smullen!

IMG_1588

Ingrediënten:

  • 8 drumsticks
  • 6 fijngestampte teentjes knoflook
  • 2 uien, in stukjes gesn
    eden
  • 75 gram verse laos, in  stukken gesneden
  • klein blikje tomatenpuree
  • 5 eetlepels ketjap saus (zoute)
  • 2 eetlepels suiker
  • halve theelepel kentjoerpoeder (te verkrijgen bij de toko)
  • 3 grote gedroogde salembladeren ( te verkrijgen bij de toko)
  • halve theelepel zout
  • 4 takjes verse selderij (3 takjes grof gesneden, 1 takje fijn gesneden voor garnering)
  • 4 eetlepels zonnebloemolie
  • 100 ml water

Bereidingswijze:

Doe de zonnebloemolie in een pan en fruit hierin de uien, het knoflook, de salembladeren, laos, ketjapsaus en het blikje tomatenpuree totdat de uien lichtbruin van kleur zijn. Voeg daarna het suiker toe. Doe vervolgens de drumsticks erbij en laat deze lekker meebakken totdat de buitenkant lichtbruin is. Voeg nu de kentjoerpoeder toe en 3 takjes selderij. Als de kip half gaar is, giet je het over in een ovenschaal. Hier doe je vervolgens nog 100 ml water bij. Laat de kip een uurtje braden op 180 graden (hoog laag warmte) totdat het gaar is en een mooie kleur heeft gekregen. Strooi de fijngesneden selderij over de kip en je kunt zo aan tafel.

Eet smakelijk.

 

3 gedachten over “Heerlijke Surinaams-Javaanse kip!

    • Mooie Recepten schreef:

      Hi, je kunt dit recept inderdaad op vele andere manieren maken. Dit is mijn variant, ik zou ook graag jouw variant willen proberen 😉 Groetjes, Aruna

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *