Indische kroketjes (Kroket Ketang)

Ik vind het heerlijk om nieuwe recepten uit te proberen en mijn kinderen hiervan iets mee te geven. Ook al lusten ze niet alles, ze moeten het altijd wel proeven en vaak na een paar keer proeven vinden ze het steeds lekkerder.

Ik ging aan de slag met Indische kroketten. Een Indische kroket is een typische snack uit de Indische keuken. Het is een gefrituurde aardappelkroket met een simpele, zoete vulling van gehakt en ui en soms wat fijn gesneden groente voor de kleur. Dit kan niet anders dan lekker zijn en dat was het ook zeker! Een extra voorraad gemaakt voor in de vriezer zodat we deze in de Airfryer kunnen opwarmen als we daar zin in hebben.

Ingrediënten voor ca 15 kroketten :

Voor de aardappelpuree

  • 1250 gram iets kruimige aardappelen, vastkokend kan ook
  • 2 eetlepels boter
  • nootmuskaat
  • zout en zwarte peper
  • 1 ei 

Voor de vulling:

  • 250 gram gehakt
  • 3 teentjes knoflook uit de pers
  • 1 ui fijn gesneden
  • 1 theelepel zoete ketjap
  • 1 winterpeen grof geraspt of in kleine blokjes gesneden
  • 1 theelepel oestersaus
  • 2 takjes selderij fijn gesneden 
  • 1 kippenbouillonblokje
  • 1 theelepel suiker
  • paneermeel
  • 1 ei
  • 100 gram bloem 

Kook de aardappelen gaar en stamp hier een puree van met de boter. Voeg zout, nootmuskaat en zwarte peper naar smaak toe. Laat de puree iets afkoelen en voeg hier een geklutste ei aan toe. Schep dit goed door elkaar en zet apart. 

Voor de gehaktvulling fruit je het uitje en de knoflook aan in een pan met een beetje zonnebloemolie. Voeg het gehakt toe en schep dit goed om samen met de blokjes winterpeen. Voeg het kippenbouillonblokje en selderij nu ook toe. Vervolgens schenk je hier de oestersaus, zoete ketjap en suiker over heen. Schep goed en voeg zout en peper naar smaak toe.

Laat de vulling goed afkoelen.

Leg 3 schaaltjes klaar. Een met bloem, een met geklutst ei en een met paneermeel.

Verdeel de puree in 15 bollen en maak 1 bolletje plat. Doe hier nu een schep gehaktvulling in en sluit de puree goed om het gehaktmengsel. Maak een kroketvormpje en rol dit eerst door de bloem, vervolgens door het geklutste ei en dan door de paneermeel.

Herhaal dit totdat al het puree op is.

Frituur de kroketjes in hete zonnebloemolie totdat ze mooi goudbruin zijn.

Serveer met hete ketchup of chilisaus.

3 gedachten over “Indische kroketjes (Kroket Ketang)

  1. Manolito van Galen schreef:

    Hoi Aruna,

    Een heerlijk recept.
    Wat voor soort gehakt kun je gebruiken?
    Bij voorbaat hartelijk dank voor jouw antwoord.

    Groetjes,

    Manolito

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *