Kiprollade met champignon roomsaus

Deze kiprollade is mijn favoriet. Ik gebruikte hiervoor heerlijke malse kipdijfilet. De champignon roomsaus maakt het helemaal af. Echt een gerecht om de show mee te stelen tijdens het kerstdiner of een andere feestelijke gelegenheid.

 

 

 

 

 

 

 

Ingrediënten voor 3/4 personen;

  • 500 gram kipdijfilets
  • zout en peper
  • keukengaren
  • 300 gram wortelen (circa 3 minuten voor gekookt)
  • 100 gram champignons
  • 50 gram aspergetips

Ingrediënten voor de champignonroomsaus:

  • 250 gram champignons (in 4-en gesneden)
  • 350 ml kippenbouillon
  • 2 x 50 gram roomboter
  • 50 gram bloem
  • 100 ml slagroom
  • 1 teentje knoflook uit de pers
  • 1 theelepel tijm
  • peper en zout
  • 2 takjes verse peterselie

 

Snij de kipfilets open en leg hier een stukje huishoudfolie overheen. Sla hier met vleeshamer, deegroller of een anders zwaar voorwerp op zodat de kip een stuk platter wordt en je dit makkelijker kunt oprollen. Strooi hier wat peper en zout overheen.

Knoop de rollade met keukentouw zodat alles goed bij elkaar blijft.  Bestrooi de rollade met zout en peper.

 

 

 

 

 

 

 

Verwarm een klont boter in een koekenpan en braad de rollade rondom aan.

Plaats de rollade hierna in de ovenschaal en besmeer de rollade deze met het braadvet. De oventijd is afhankelijk van het gewicht van de rollade. Stop de schaal in een voorverwarmde oven van 175 graden en braad de rollade in circa 30 minuten gaar. Keer de rollade af en toe om en bedruip deze iedere 15 minuten met het braadvet om de voorkomen dat de rollade uitdroogt.

Na 15 minuten doe je de groenten erbij en bestrooi je deze met zeezout en peper.

Haal de rollade uit de oven en dek af met een stuk aluminium folie. Laat het vlees 10 minuten rusten. Verwijder het touw en snijdt de rollade in plakken.

Champignon roomsaus;

Fruit de knoflook aan in de roomboter en doe hier de champignons bij. Bak deze goudbruin en breng deze vervolgens op smaak met zout en peper.

Smelt in een andere pan de ander 50 gram boter op een laag vuurtje. Zodra deze gesmolten is roer je de bloem erdoor. Zet het vuur wat hoger en schenk nu de bouillon er geleidelijk bij en blijf goed roeren. Breng de saus aan de kook en roer doordat je een gladde saus hebt. Vind je de saus nog te dik dan kun je er nog wat bouillon aan toevoegen.

Roer nu de slagroom erdoor en breng dit op smaak met wat zout, peper en tijm. Doe nu de gebakken champignons met de knoflook erbij, even doorroeren en klaar is je saus. Garneer met wat fijn gesneden peterselie.

Je kunt de saus apart serveren of over de plakjes rollade.

Eet smakelijk!

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *