Knoflookkip uit de oven

Of het nou voor Kerst, een verjaardag of een gezellig familiediner is, met deze knoflookkip oftewel garlic chicken maak je iedereen blij! Hier in huis waren ze er allemaal net zo enthousiast over als ik. De oven doet voor het grootste gedeelte het werk, zodat jij alle tijd hebt om je bezig te houden met andere dingen. Ik heb hier lekker krielaardappelen, courgette en rode ui aan toegevoegd maar dit kunnen natuurlijk ook andere groenten zijn. Varieer er op los zou ik zeggen, smaken zal het zeker!

 

 

 

 

 

 

 

Ingrediënten:

  • scharrelkip van ca 1,5 kilo
  • 500 krielaardappelen met schil, schoon geboend en evt 10/15 minuten voorgekookt
  • 1 courgette in blokjes gesneden
  • 4 rode uien in 4 stukken gesneden
  • 10 teentjes knoflook (8 uit de pers en 2 gehalveerd)
  • 2 eetlepels gesmolten roomboter
  • 1 citroen in 4 stukjes
  • 1 eetlepel paprikapoeder
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 2 takjes tijm
  • 2 takjes rozemarijn
  • 4 eetlepels honing
  • zout en peper

Laat de kip op kamertemperatuur komen en verwarm de oven voor op 175 graden.

Maak een mengsel van de roomboter, olijfolie en de 8 fijn geperste knoflookteentjes.

Bestrooi de buitenkant van de kip en de binnenkant (in de buikholte) goed met peper, zout en de paprikapoeder. Daarna smeer je een een flinke lepel van het knoflookmengsel uit over de buitenkant van de kip. Wrijf dit goed in en zorg dat de hele kip goed hiermee bedekt is. Dit doe je ook met de binnenkant van de kip.

Vul de binnenkant van de kip met 4 stukjes citroen, een takje tijm, een takje rozemarijn en de 2 gehalveerde knoflooktenen. Eventueel prik je de buikholte dicht met enkele cocktail prikkers.

Als laatste besmeer je de kip met de honing voordat deze de oven in gaat. Zorg er ook nu voor dat de hele kip bedekt is.

Daarna leg je de kip in een braadslede en deze stop je in de oven. Na 20 minuten smeer je de kip in met het overgebleven knoflookmengsel. Laat de kip in totaal 45 minuten in de oven. Daarna doe je hier de aardappelen, rode uien en courgette bij. Bestrooi dit met zout en peper en wat extra olijfolie. Besmeer de kip nog een keer met het knoflookmengsel en het restje dat overblijft mag over de groente en aardappelen. Doe de overige takjes kruiden hierbij. Schep dit even goed om.

Laat de kip en de groenten nog eens 30 minuten in de oven totdat alles mooi gaar is.

Let op iedere oven is anders, het kan zijn dat het gerecht wat langer of korter de oven in moet maar dit kun je zelf in de gaten houden.

Eet smakelijk!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *