Macarons met een vanillevulling

Vorig jaar volgde ik een 4 daagse opleiding patisserie. Ontzettend gaaf was dit! Ik leerde onder andere diverse koekjes, taarten en cakes maken. Maar natuurlijk ook de overheerlijke macarons (Macarons zijn kleine ronde luchtige koekjes die aan elkaar geplakt zijn met een zachte vulling. Ze komen oorspronkelijk uit Frankrijk.)

Sindsdien probeer ik regelmatig de macaron uit, maar ik moet zeggen, het blijft een lastig koekje om te maken. Je kunt de macaron op 2 verschillende manieren bereiden; op de Franse en op de Italiaanse manier. Het verschil tussen beide recepten is de manier waarop de suiker wordt behandeld. Tijdens de opleiding leerden wij de Italiaanse manier.

Voordat je begint met het maken van de koekjes, deel ik de volgende tips met je:

  • Laat je niet ontmoedigen als de koekjes de eerste paar keren mislukken.
  • Volg het recept nauwkeurig op.
  • Leer je eigen oven kennen, wat bij de een werkt hoeft bij de ander niet te werken. Probeer dus verschillende graden uit, indien het recept tegen valt.
  • Al je keukenmaterialen dienen vetvrij te zijn!
  • Laat de koekjes drogen, voordat ze de oven in gaan. Er moet een leerachtig huidje op komen voordat ze de oven gaan. Dit zorgt ervoor dat de macarons niet zullen barsten aan de bovenkant en het bekende “voetje” krijgen.
  • Het mooiste resultaat krijg je wanneer het eiwit 3/4 dagen oud is.
  • Tegenwoordig verkoop je flesjes eiwit in de supermarkt
  • Zeef het amandelmeel 2 x voor een mooie, gladde macaron
  • Schaf een kookthermometer aan, voor het beste resultaat

Ingrediënten voor circa 30 macarons;

  • 150 gram fijne amandelmeel
  • 150 gram poedersuiker
  • 2 x 55 gram eiwit
  • 150 gram suiker
  • 37,5 gram water
  • evt druppeltje kleurgel of poeder (geen vloeibare kleurstof)

Vanillevulling:

  • 200 gram witte chocolade
  • 100 gram slagroom
  • half vanille stokje

Weeg alle ingrediënten nauwkeurig af.

Zeef de poedersuiker en de amandelmeel 2 keer.  Voeg 55 gram eiwit toe en meng alles goed door.

Kook de suiker en het water tot een  siroop tot 118 graden. Zodra de siroop 114 graden is, begin je met het schuimig kloppen van het tweede deel eiwit (schuimig , dus niet stijf).

Zodra de siroop 118 graden heeft bereikt, voeg je de hete siroop bij het schuimige eiwit en klop het schuim koud tot ongeveer 50 graden. (dit doe ik op gevoel, totdat de mengkom niet heet meer aanvoelt).

Meng de helft van het schuim met de amandelpasta en klop dit stevig met een siliconen spatel. Hier mag je best wat kracht voor gebruiken. Het gaat erom dat alles goed gemengd is.

Wanneer je het tweede deel van het schuim erbij doet dan ga je voorzichtig te werk. Je schept nu het schuim door de pasta. Je schept en je vouwt dus absoluut niet roeren of iets dergelijks! Het beslag moet luchtig blijven.

Doe het beslag in een spuitzak en spuit rondjes (circa 3,5 cm) op een bakmat of bakpapier. Laat voldoende ruimte tussen de macarons want ze zullen iets uitlopen. Laat de macarons aandrogen totdat je een leerachtig huidje voelt. Het mag beslist niet nat meer aanvoelen wanneer je er voorzichtig met je vingers op drukt.

Bak de macarons in een voorverwarmde oven van 140 graden in circa 12-15 af. Laat de macarons volledig afkoelen voordat je ze van het bakpapier afhaalt, anders zullen ze vast blijven plakken en dus kapot gaan.

De vulling kun je het liefst een dag van te voren maken (of een paar uur van te voren) zodat deze mooi kan opstijven.

Warm de slagroom op in een steelpannetje samen met het vanille merg en het vanillestokje. Zodra dit kookt haal je het vanille stokje eruit en giet je dit over de stukjes witte chocolade. Blijf roeren en laat opstijven.

Doe de vulling in een spuitzak en spuit een hoopje vulling op een macaron.

Het lekkerste is (als je kunt wachten) om de gevulde macarons een dag in de koelkast te bewaren, zodat de vulling kan intrekken in de macaron. Laat de macaron op kamertemperatuur komen voordat je dit opeet!

Dit is echt genieten!

19 gedachten over “Macarons met een vanillevulling

  1. Esther schreef:

    Bij de ingrediënten van de vulling staat 100 gr slagroom. Maar bij de beschrijving heb je het over melk. Ik neem aan dat 100 gr slagroom, 100 gr (of 100 ml?) melk moet zijn?

  2. Sunita schreef:

    Hai Aruna,
    Waar koop je de amandel meel en de kleurstof en welke kleurstof/poeder gebruik je?
    Zou je mij een foto van beide willen sturen:).
    Alvast Bedankt.
    Gr Sunita

  3. Steffie windels schreef:

    Dit recept wil ik zeker eens testen. Nu een kleine vraag wat bedoel je met slagroom? De slagroom die je spuit voor op ijs of slagroom zoals in roomdoosjes om op te kloppen? Alvast bedankt

  4. Romy schreef:

    Hey,
    Ik wil dit recept binnenkort gaan uitproberen, ziet er super uit!
    Ik had nog wel een vraagje. Bewaar je de vulling van de macarons buiten of in de koelkast als je deze een dag van tevoren maakt?
    Alvast bedankt.

    Romy

  5. Sharla schreef:

    Hoi,

    Gisteren met mijn nichtje dit recept geprobeerd en ze waren heerlijk.. ze waren alleen “gescheurd” aan de boven kant. Los van dat, hebben we er van genoten! Ga dit recept zeker vaker maken! Dank je wel!

    • Mooie recepten schreef:

      Hi Sharla, wat leuk om te horen! Het zijn lastige koekjes, maar top dat het gelukt is. Misschien de volgende keer op een iets lagere temperatuur bakken. Zo voorkom je vaak dat de macarons gaan scheuren. X

  6. Julie schreef:

    Hallo,

    Is het eiwit wat je mengt met het amandelmeel en de poedersuiker van te voren opgeklopt of niet?

    Alvast bedankt voor de hulp,
    Groetjes Julie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *