Pandan spekkoek

Ook 1 van mijn favoriete cakes van dit moment! De spekkoek, een Indische laagjescake met heerlijke kruiden. Ondanks het een machtige cake is, kan ik er echt wel een flink stuk van op in m’n eentje. Het is even wat werk maar dan heb je ook wat. Ik bewaar de helft altijd in de vriezer zodat we hier op een ander moment ook van kunnen genieten.

De spekkoek heb je in verschillende kleuren en smaken, de pandan spekkoek is mijn favoriet.

Ingrediënten voor een springvorm van 22-24 cm;

  • 12 eieren (maar M)gesplitst in eiwit en eigeel
  • 300 gram bloem
  • 500 gram roomboter
  • 400 gram witte basterdsuiker
  • 8 theelepels kaneel
  • 5 theelepels anijs
  • 2 theelepels nootmuskaat
  • 1 theelepel kruidnagelpoeder
  • 2 theelepels kardemom
  • 3 eetlepels koffiemelk mengen met 1 volle eetlepel gesmolten roomboter
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • halve theelepel zout

Scheid de eieren in dooiers en eiwit. Klop het eiwit stijf met 2 zakjes vanillesuiker.

Mix de boter met de basterdsuiker tot een romig mengsel. Doe hier 1 voor 1 de eidooiers bij, totdat je een romig beslag hebt.

Vervolgens zeef je de bloem en het zout hier doorheen. Mix dit samen met de koffiemelk en 1 eetlepel gesmolten roomboter goed door. Stop zodra alles goed gemengd is

Spatel nu het eiwit door het boter/suiker/dooier mengsel.

Verdeel dit beslag over 3 kommen.

Aan een kom worden alle kruiden toegevoegd. Dit beslag wordt bruin.

Het andere blijft licht geel en in de derde kom voeg je 1 eetlepel pandanextract toe, schep dit door elkaar.

Verwarm de grill voor op 180 graden. Je kunt ook alleen de bovenwarmte van je oven aanzetten.
Boter de vorm goed in. Op de bodem kun je een stuk bakpapier plaatsen.
Schep een laag bruin beslag in de vorm zodat het de hele bodem bedekt.
Schuif de vorm in de oven (middelste rek) en bak de eerste laag in circa 5 minuten bijna gaar. Druk de laag plat met de bolle kant van een lepel en prik hier gaatjes in.

Schep een laag van het groene beslag hierop. Gebruik hiervoor steeds dezelfde lepel, zodat je laagjes even dik worden.

Bak de tweede laag ook in circa 5 minuten gaar. Vervolgens doe je het zelfde met de gele laag.

Blijf dit herhalen tot het beslag bijna op is. Dus een laagje beslag, plat drukken, inprikken en hierop de andere kleur van het beslag. Bij de vierde laag plaats je de vorm op een lager rooster.

Plaats de vorm op het laagste rooster bij het laatste laagje, zodat de bovenste laag langzaam gaar wordt.

Laat de spekkoek afkoelen en snij deze dan in plakjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *