Vanillekoekjes zonder ei

Voor het maken van koekjes heb je vaak eieren nodig. Maar als je bijvoorbeeld uit geloofsovertuiging, allergie of een andere reden geen eieren mag dan wordt het al een stuk lastiger om lekkere koekjes te bakken.

Na veel uitgeprobeerd te hebben, heb ik een eindelijk een recept waarmee je heerlijke koekjes kunt bakken, zonder ei. Ook super leuk om deze te versieren met fondant of royal icing.

Mocht je geen bloem kunnen vinden, dan kun je ook zelfrijzend bakmeel gebruiken. Hou er dn rekening mee dat ze wat uitlopen in de oven.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ingrediënten voor circa 20 koekjes:

  • 100 gram suiker
  • 200 gram boter
  • 300 gram bloem
  • 1 zakje vanille suiker
  • 2 eetlepels melk
  • evt theelepeltje kaneel

Meng eerste de boter met de suikers door elkaar. Dit kan met de hand of  met de mixer. Ik doe het met de hand, net zo makkelijk en minder afwas ;-). Doe nu de bloem erbij. En kneed dit totdat je een bal kunt vormen.

Rol het deeg uit tot een plak en steek hier de koekjes uit. Leg ze op een bakplaat bekleed met bakpapier en stop de bakplaat ongeveer 15 minuten in de koelkast. Zo voorkom je dat de koekjes uitlopen in de oven.

Bak de koekjes in 15 minuten mooi bruin, in een voorverwarmde oven van 160 graden. Laat ze niet te donker worden, anders worden de koekjes al gauw bitter van smaak.

Wij hebben de koekjes versierd met royal icing en eetbare stiften. Royal icing is een wit poedersuikerglazuur dat hard en mat opdroogt.

Het recept dat ik gebruik is al volgt;

  • 400 g poedersuiker
  • 60 g water
  • 10 g eiwitpoeder (verkrijgbaar bij taartenwinkel ,dit heb je nodig zodat je icing een hard laagje wordt, anders blijft het zacht)

Meng alle ingrediënten met elkaar, de icing kun je vervolgens verdelen en hier verschillende kleurtjes van maken met bijv. foodgelkleurstoffen. Vind je de icing te dik dan kun je hier wat druppels water aan toevoegen. Vind je het te dun, dan voeg je wat poedersuiker toe.

Stop de icing in spuitzakken en knip een klein puntje af. Nu kun je de koekjes decoreren.

Als je nog icing overhoudt dan kun je dit lucht dicht bewaren in de koelkast met een stukje huishoudfolie eroverheen. Het droogt namelijk snel op.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *