Zelf stokbrood maken

Ik heb nog nooit eerder stokbrood gemaakt. Het staat al zo lang op mijn lijstje om dit uit te proberen. Toen ik op een zaterdag ochtend, vol energie wakker werd, besloot ik ervoor te gaan.  Ongelofelijk hoe snel je klaar bent, het enige dat lang duurt, is de rijstijd, maar als je dit van te voren incalculeert, is dit prima t e doen. Het stokbrood kwam perfect uit de oven, krokant van buiten en zacht van binnen. Een echte aanrader, dit recept.

 

 

 

 

 

 

 

Ingrediënten voor 2 stokbroodjes;

  • 250 gr. bloem
  • 160 ml. handwarm water
  • 7 gr. instantgist
  • 5 gr. zout

Het deeg voor deze zelfgemaakte stokbroodjes heb ik in mijn keukenmachine (met deeghaak) gemaakt. Je bent hier echt maar een paar minuten mee bezg. . Je kan het deeg ook prima met je kneden, dan ben je hier wel wat langer mee bezig, ongeveer 10 minuten.

Los de gist op in het water en laat dit even staan, totdat je wat belletjes ziet ontstaan.  Zeef de bloem boven de mengkom van je keukenmachine, doe hier het zout. Giet daarna het water met opgeloste gist erbij. Zorg dat het zout niet direct met het gist in aanraking komt.

Zet de keukenmachine aan en kneed het deeg met de deeghaak tot het een bal vormt. Dit duurt ongeveer 2 minuutjes.

Als je een bol deeg hebt doe je deze in een met olie ingevette kom of bak, leg hier een vochtige theedoek over en laat de bol ongeveer  1 uur rijzen op kamertemperatuur. Na een uur is het deeg ongeveer in volume verdubbeld.

Bestrooi je werkblad met wat bloem, druk nu voorzichtig de luchtbellen uit het deeg en haal het uit de kom. Leg op je werkblad en verdeel het deeg in 2 delen. Rol hier twee stokbrood vormen van en leg deze rollen daarna op een bakrooster dat je hebt bekleed met bakpapier. Leg de vochtige theedoek er weer over en laat nog ongeveer 45 minuten rijzen  op het rooster.

Vul intussen een bakplaat met water en leg deze onderin in je oven, verwarm je oven voor op  210 graden. Je oven wordt nu vochtig, hierdoor krijgt je stokbrood een lekker krokante korst.

Nadat de tweede rijstijd voorbij is, strooi je nu wat bloem over de stokbroden en snij je enkele sneetje aan de bovenkant va het stokbrood.  Stop de broodjes nu met het rooster in de voorverwarmde oven en bak ze in circa 17 minuten goudbruin. Klop met een lepel aan de onderkant van het broodje en als ze hol klinken dan zijn ze klaar. Zo niet, dan verleng je de baktijd steeds met een minuut totdat ze voor jouw gevoel hol genoeg klinken.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *