Stamppotten doen het bij ons thuis altijd goed. Meestal maak ik altijd te veel, maar dat vinden de jongens niet erg. Ze eten het de volgende dag net zo smakelijk op. Met de restjes stamppot heb ik ook wat leuks bedacht, maar daarover later meer. De gehaktballen erbij waren ook erg goed in de smaak gevallen, ook weer een blijvertje dus.
Ingrediënten voor circa 6 personen;
- 1,5 kilo geschilde (kruimige) aardappelen
- 500 gram fijn gesneden andijvie
- 400 gram gerookte kipreepjes (bak deze even aan in een eetlepel roomboter)
- 250 ml warme melk
- 25 gram roomboter
- zout en peper
- 600 gram kipgehakt
- 1 theelepel paprikapoeder
- 1 theelepel gemberpoeder
- 1 theelepel uienpoeder
- 2 theelepels zout
- peper
- 1 ei
- 2 sneetjes oud (wit) brood zonder korst
- 5 eetlepels melk
- 2 eetlepels bloem
- 50 gram boter en 2 eetlepels olijfolie
In een grote pan kook je de aardappelen met een laagje water bijna gaar (de aardappelen moeten net iets onder water staan). De laatste 2 minuten doe je de gesneden andijvie erbij. Als de aardappelen gaar zijn, giet je de aardappelen en andijvie af. Warm de melk op in een pannetje samen met de boter en doe dit bij de warme aardappelen/andijvie. Doe er net zoveel bij totdat je een smeuïg geheel hebt. Nu mogen de kipreepjes erbij. Roer de stamppot goed door en breng op smaak met zout en peper.
Meng het gehakt met de kruiden en het ei. Snij het brood in stukjes en meng dit met het melk. Vervolgens kneed je dit door het gehakt, totdat je het brood niet meer ziet.
Maak circa 12 ballen van het gehakt en rol de ballen door de bloem.
In een pan laat je de boter samen met de olijfolie verhitten. Leg de gehaktballen in de pan en braad ze in circa 3 a 4 minuten aan. Blijf de ballen rond rollen in de pan, zodat ze gelijkmatig bruin worden. Na 4 minuten doe je een scheutje water in de pan en doe je een deksel op de pan. Laat de ballen in circa 20 minuten gaarbakken.