Creme brulee

De jongens zijn hier ontzettend gek op. Als ik wel eens merengue schuim maak, dan gebruik ik de eigelen voor creme brulee. Ik probeerde vele recepten uit, dit recept vind ik tot nu toe het allerlekkerste.

Ingredienten voor 4 personen:

  • 400 ml slagroom
  • 50 gram fijne kristalsuiker
  • 1 vanille stokje
  • 4 eidooiers
  • wat rietsuiker of bruine suiker

Zet een pannetje op een laag vuurtje en doe hier de slagroom bij samen met het merg uit het vanillestokje. Vervolgens doe je het hele stokje er ook bij.

Breng het heel langzaam aan de kook en zodra het kookt, doe je het vuur uit.

Klop met een garde of handmixer de eidooiers met de kristalsuiker romig. Het mengsel wordt lichtgeel van kleur.

Haal nu het vanille stokje uit de room. En giet de warme slagroom bij het eigeel mengsel en blijf rustig en goed doorroeren.

Giet het mengsel nu in ovenbestendige schaaltjes. Deze schaaltjes zet je bijvoorbeeld in een braadslede die je vult met heet water. Zorg ervoor dat het water tot de helft van de glaasjes komt.

Doe de braadslede in een voorverwarmde oven van 150 graden. En laat de creme brulee in circa 40 minuten opstijven in de oven.

Na 40 minuten haal je de schaaltjes uit de oven en laat je ze even afkoelen voordat je ze in de koelkast doet. Het mooiste resultaat krijg je als je de creme brulee een avond van te voren in de koelkast doet. De creme brulee is dan goed stevig.

Voor het serveren strooi je wat bruine basterd suiker over de creme brulee. Met een klein gasbrandertje houd je de vlam tegen de suiker aan zodat de suiker smelt en knapperig wordt. Om een extra dikke laag te krijgen, herhaal je dit nog een keer.

Je kunt de schaaltjes met de bruine suiker ook even in een warme oven doen zodat de suiker smelt.

Zodra de suiker is gekarmeliseerd, dien je de creme brulee meteen op.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.