Dawetcake

Dawet is een heerlijk Javaans kokosdrankje. Vaak is de kleur roze maar groen zie je ook steeds vaker .

Hou je van dawet dan zul je smullen van deze dawetcake! Een simpele cake maar met een exotisch tintje.

Ingrediënten:

  • 250 gram ongezouten roomboter op kamertemperatuur
  • 250 gram patentbloem
  • 225 gram kristalsuiker
  • 5 eieren (m)
  • 16 gram bakpoeder
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 175 ml kokosmelk
  • snufje zout
  • 1 stengel sereh
  • 4 eetlepels cola stroop (gekocht of home made) dit kun je vervangen door 2 eetlepels dawetessence)
  • half theelepeltje rode kleurstof (optioneel)

Verwarm de kokosmelk op een laag vuurtje en laat hierin de stengel sereh trekken. Breng het aan de kook en maak daarna het vuur uit. Laat dit helemaal afkoelen en verwijder voor het gebruik de serehstengel. Doe hier de colastroop/dawetessenence/kleurstof bij.

Verwarm de oven voor op 160 graden. Vet een cakevorm in met boter.

Klop met een mixer  de suiker, vanillesuiker en boter  tot een glad beslag, dit duurt ongeveer 10 minuten. Voeg tijdens het mixen 1 voor 1 de eieren toe. Voeg ook de bloem, bakpoeder en zout beetje voor beetje toe onder het mixen. Stop met mixen zodra je geen bloem meer ziet. Dus niet langer doormixen anders kan de cake minder zacht worden.  Schenk hier nu hier het afgekoelde kokosmelk mengsel bij. Mix dit op een lage stand nog goed door totdat je een mooi egaal mengsel hebt. Mix niet langer door dan noodzakelijk.

Giet na het mixen het beslag in de ingevette cakevorm.

Bak de cake in circa 50 minuten gaar en mooi goudbruin.

12 gedachten over “Dawetcake

  1. Shanita schreef:

    Hi,
    Bedankt voor t recept. Daar was ik al een tijdje naar op zoek.
    Vraagje: de kleurstof wordt bij het gehele beslag gedaan? Niet bij een deel, zodat je een soort marmer effect krijgt?

    • Mooie recepten schreef:

      Hi, ja dat kan. Je kunt het beslag ook in 2 delen en de kleurstof aan 1 deel toevoegen voor het marmereffect. De smaak blijft hetzelfde maar voor het oog wel mooi. X

  2. Alisha schreef:

    Het is niet helemaal duidelijk hoelang de boter gemixt moet worden, en daarna het gehele beslag. Misschien handig om erbij te zetten mevrouw .. bij mij helaas mislukt 🙁

    • Mooie Recepten schreef:

      Hi, ik zou dan 22,5/25 cm gebruiken, de cake wordt dan minder hoog, hoe groter het blik. De oventijd kan dan ook wat korter zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *