De lekkerste donuts

Wie houdt hier nou niet van? Heerlijke zachte donuts! Veel makkelijker dan je denkt en met dit recept kunnen ze niet mislukken. Als je deze hebt geproefd dan wil je geen andere meer.. Ik maakte de helft met een glazuurlaagje erop en de andere helft door de suiker gerold. Heerlijk!

Ingrediënten voor circa 15 donuts (afhankelijk van de grootte);

  • 300 gram bloem
  • 40 gram suiker
  • 0,5 theelepel zout
  • 1 ei
  • 120 gram warme melk (niet heet)
  • 40 gram gesmolten boter
  • 7 gram gist
  • 1 eetlepel zonnebloemolie
  • 50 gram (poeder) suiker om de bollen doorheen te rollen
  • 1 liter zonnebloemolie om de donuts in te frituren.

Glazuurlaag voor de helft van de donuts:

  • 40 gram boter
  • 100 gram poedersuiker
  • 1 theelepel vanille extract
  • 2/3 eetlepels water

Doe de gist met de suiker in de warme melk en laat dit 5 minuten staan. Doe de bloem in een mengkom en voeg het zout, ei, gesmolten boter, olie en vervolgens het gistmengsel toe.

Meng het geheel met een mixer met deeghaken kort op de laagste stand en dan ongeveer 5 minuten op de hoogste stand tot een samenhangend deeg ontstaat. Je kunt het deeg ook met de handen kneden, hier ben je ongeveer 15 minuten mee bezig totdat je een mooie, zachte deeg hebt.  Dek de mengkom af met plasticfolie en zet het op een warme (tochtvrije) plaats totdat het deeg duidelijk zichtbaar is gerezen. Dit zal ongeveer een 1 a 1,5 uur duren.

Kneed het gerezen deeg even kort door en leg het op een met bloem bestoven aanrecht. Rol het deeg uit tot een lap van ongeveer 2 cm. Maak uit het deeg met een ronde steker (of de rand van een glas) cirkels met een doornsnede van ongeveer 5/6 cm. Met een kleine ronde steker, haal je kleine rondjes uit de circels. Je kunt ook een donutsteker hiervoor gebruiken. Leg de circels op een stuk bakpapier en dek af met plasticfolie of een theekdoek. Laat de donuts rijzen, totdat ze duidelijk zichtbaar zijn gerezen, dit duurt ca 30 minuten.

Ondertussen kun je het glazuur maken. Smelt de boter in een steelpannetje. Roer hier de suiker en vanille extract door tot een glad mengsel. Doe nu het vuur uit, meng nu het heet water lepel voor lepel, door het mengsel tot je de juiste dikte hebt bereikt. Voeg meer water toe indien nodig, het glazuur moet niet te waterig zijn.

Verhit de olie. Doe de donuts voorzichtig in de olie en zorg voor voldoende tussenruimte. Bak de donuts circa 1 minuut  tot ze aan de onderkant goudbruin zijn. Draai de donuts om en bak ze aan de andere kant ook goudbruin. Laat de donuts op keukenpapier uitlekken en iets afkoelen en rol ze vervolgens meteen door de suiker.

Doop de donuts als ze nog warm zijn door het glazuur en laat ze uitlekken op een rooster.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *