De lekkerste pannacotta zonder gelatine

Ik ben er gek op! Vorig jaar met kerst hadden mijn zusjes en ik een 3 gangen verrassingslunch voor mijn ouders georganiseerd. Gezellig in de tuin, dichtbij de heater. Het was een geslaagde lunch. Ik nam het dessert voor mijn rekening en maakte deze heerlijke pannacotta met vers fruit. Veel complimenten gekregen! Een echte aanrader, zeker als je geen gelatine mag of wilt gebruiken.

Ingrediënten voor 4 a 5 stuks (afhankelijk van de grootte van je ovenbestendig vormpjes/ramekins):

  • 350 ml slagroom
  • 100 ml volle melk
  • 70 gram kristalsuiker
  • 1 theelepel vanille extract
  • mespunt zout
  • 2 eiwitten

Doe de slagroom, melk, zout, vanille extract en kristalsuiker in een steelpannetje en warm dit op. Zodra het begint te koken doe je het vuur uit en laat je dit afkoelen tot kamertemperatuur. 

Klop nu met een garde de eiwitten licht schuimig en voeg dit toe aan het afgekoelde melkmengsel. Roer dit goed door elkaar. 

Verdeel het mengsel over 4 of 5 schaaltjes (ramekins)

Doe de schaaltjes in een ovenschaal en vul de schaal met normaal kraanwater, niet heet. Tot ongeveer de helft van het mengsel

Doe de schaal in een voorverwarmde oven van 160 graden. En bak de pannacotta’s in 65 minuten gaar. 

Laat de pannacotta’s even afkoelen tot kamertemperatuur en laat ze dan minimaal een uur opstijven in de koelkast. 

Om ze uit de vormpjes te halen, kun je de onderkant even onder heet water dompelen. Een schaaltje er op en keer het vormpje op z’n kop. Zo valt de pannacotta er mooi en heel uit. 

Serveer met vers fruit en/of een toef slagroom. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *