De lekkerste rijstevlaai

Een rijstevlaai maken stond al lang om mijn to bake list. Mijn vader is er erg dol op.  Het was een groot succes!

Ingrediënten voor een vlaaivorm van 26 cm;

  • 200 gram bloem
  • zakje (7 gram) gedroogde gist  instant gist
  • 2 gram zout
  • 30 gram suiker
  • 1 ei
  • 25 gram gesmolten roomboter
  • 90 ml handwarme melk

Voor de rijstvulling:

  • 200 gram dessertrijst (van bijv. Lassie)
  • 900 ml volle melk
  • 140 gram suiker
  • 2 eieren maat L
  • snuf zout
  • vanille stokje
  • 250 gram slagoorm
  • 25 gram suiker
  • chocolade schaafsel/ nootjes

Verwarm de melk kort zodat deze een beetje lauw is. Voeg de gist toe aan de lauwe melk. Mix de bloem met het zout. Doe dit in een kom en maak een kuiltje in het midden.

Doe vervolgens de melk met gist, de suiker, roomboter en het ei in het kuiltje. Kneed vervolgens tot een soepel deeg. Dit kan je met de hand doen, je kan ook een keukenmachine met menghaak gebruiken. Doe de deegbal daarnain een kom en dek deze af vershoudfolie. Zet de kom 30 minuten op een warme plek (bijvoorbeeld op 40°C in de oven of boven de verwarming). Het deeg zal dan verdubbelen in formaat.

Rol het vlaaideeg uit tot een grote deeglap. Bekleed hiermee de bakvorm. Rol met de deegroller over de bovenkant van je vlaaivorm om overtollig deeg te verwijderen. Prik met een vork wat gaatjes in het deeg.

Doe voor de rijstevulling de dessertrijst, melk, 100 gram van de suiker en het vanillemerg in een pan en breng dit aan de kook. Roer het mengsel regelmatig door, om te voorkomen dat het aanbrandt. Laat het 12-14 minuten koken tot een rijstepap. Blijf regelmatig doorroeren. Laat de rijstepap afkoelen op kamertemperatuur, voor verder gebruik.

Scheid nu de eieren. Roer de eidooiers door de afgekoelde rijstepap. Klop de eiwitten met de overige 40 gram suiker en een snuf zout stijf op in een schone kom. Spatel de opgeklopte eiwitten door de rijstepap en verdeel het mengsel vervolgens over de vlaaibodem.

Laat de vlaai 15 minuten rusten en verwarm de oven ondertussen voor op 220 °C. Bak de rijstevlaai in circa 25 minuten gaar. Laat de vlaai na het bakken een half uur afkoelen in de vorm en plaats hem daarna op een rooster om verder af te koelen.

Klop de slagroom met de suiker stijf en garneer de taart daarmee. Verdeel als laatste het chocoladeschaafsel over de taart en bestuif eventueel licht met poedersuiker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *