Fiadoe tulband

Helaas  kon ik mijn mooie en lekker fiadoe tulband niet laten zien op tv..maar wat was hij lekker! Ik deel daarom graag het recept met jullie. Een echte aanrader en ik weet zeker dat iedereen ervan zal genieten!

Ingrediënten;

600 gram bloem

1 zakje gist (7 gram)

100 gram suiker

200 gram roomboter op kamertemperatuur

4 eieren

1 sinaasappel (rasp)

350 ml handwarme volle melk

100 gram donkere krenten

100 gram donkere rozijnen

100 gram bigareux (gekonfijte kersen, groen en rood)

50 gram geschaafde amandelen

5 ml vanille extract

8 gram zout

3 eetlepels suiker + eetlepels kaneel

200 ml rum  (bacardi)

Bereidingswijze;

Meng de gist met 1 eetlepel suiker en 50 ml handwarme melk en leg opzij.

Doe de rozijnen en krenten in een kom en giet hier heet water over heen.

Doe in een kom de bloem, suiker en zout en roer dit door elkaar.

Klop de eieren dik met een mixer (circa 6 minuten op de hoogste stand) Daarna doe je de deeghaak erin en voeg je de bloem, 100 gram boter en het gistmengsel toe aan de eieren. Blijf mixen totdat je een mooi en soepel deeg hebt, giet evt warme melk bij om een soepel deeg te krijgen. Ik voeg vaak niet meer melk toe dan 50 ml. Doe het deeg in een licht geoliede kom en laat het in circa 1 uur rijzen totdat het in omvang verdubbeld is.

Als de rozijnen en krenten zacht zijn, giet je ze af en voeg je hier rum aan toe en 1 schep suiker, totdat ze net onder staan. Snij de gekonfijte kersen in kleine stukjes en doe dit ook hier bij.

Vet de tulbandvorm goed in.

Giet de krenten en rozijnen af en bewaar de rum. Doe hier de geschaafde amandelen bij. Doe de rum bij de overgebleven melk evt kun je hier nog wat rum aan toevoegen.

Sla het lucht uit het deeg en bestuif je werkblad met wat bloem en rol het deeg uit tot een vierkante lap.

Smeer hier rijkelijk zachte roomboter over heen (circa 100 gram), vervolgens strooi je hier ook rijkelijk de kaneel suiker overheen, als laatste mogen de stukjes fruit verdeeld worden over het deeg.

Nu rol je het deeg op, tot over de helft. Je maakt dus 2 staven van het deeg. Snij de staven in plakjes van circa 3 cm en leg dit in de bakvorm totdat alle stukjes op zijn.

Giet hier nu het melkmengsel bij totdat het deeg voor de helft onder staat. Laat het zo nog 15 minuten rijzen op een warme plek.

Daarna kan de vorm een voorverwarmde oven in van 200 graden (electrische oven). Bak de fiadoe in circa 45 minuten goudbruin. Na iedere 15 minuten smeer ik de bovenkant in met het overgebleven melk mengsel en roomboter.

6 gedachten over “Fiadoe tulband

    • Mooie recepten schreef:

      Hi Sandhiya, Fiadoe is een rumcake. De rum geeft hier een lekkere smaak aan en maakt de cake lekker zacht. Het zou wel kunnen, alleen heb je dan geen fiadoe maar meer een rozijnen/krenten cake/brood.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *