Flammkuchen met gekarameliseerde uien

Vegetarisch eten hoeft echt niet saai te zijn. Wij eten op dinsdag uit geloofsovertuiging vegetarisch. Dus toen Valentijndag dit jaar op een dinsdag viel, had ik de taak op me genomen om een vegetarisch 3 gangen menu voor mijn Valentijntjes te maken.

Deze overheerlijke flammkuchen stond ook op het menu. Flammkuchen is een gerecht uit de Elzas. Je kunt het vergelijken met de pizza alleen is de bodem veel dunner en in plaats van een laagje tomatensaus wordt hier een witte saus (yoghurt of creme fraiche) voor gebruikt.

We hebben echt gesmuld!

Ingrediënten voor 1/2 personen:

  • 1 kant en klare flammkuchendeeg uit de koeling in de supermarkt, zelf maken kan uiteraard ook
  • 3 grote uiten in ringen gesneden
  • 1 eetlepel roomboter
  • 2 eetlepels rijstazijn of balsamicoazijn
  • 1 theelepel suiker
  • 125 gram creme fraiche
  • 100 gram geraspte kaas naar keuze
  • handje rucola
  • zout en peper

Verwarm de oven voor op 200 graden. Rol het flammkuchen deeg uit op de bakplaat. Smelt de roomboter in een pan en bak op laag vuur de uien in 20 minuten zacht en bruin. Schep regelmatig om zodat het niet kan aanbranden. Voeg de suiker en azijn toe en bak dit nog een aantal minuten op een zacht vuurtje mee. 

Besmeer de flammkuchen met de crème fraîche, strooi hier wat zout en peper overhee en bak de flammkuchen 10 minuten in de oven.

Haal de flammkuchen uit de oven. Verdeel de uien en de kaas erover en bak nog 5 minuten in oven.
Garneer met rucola.

2 thoughts on “Flammkuchen met gekarameliseerde uien

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *