Ghoegrie (channa, gebakken kikkererwten, goegrie)

Ghoegrie oftewel gebakken kikkererwten is een Surinaams Hindoestaans gerecht dat erg populair is bij de Hindoestanen. Vaak wordt dit als hapje geserveerd tijdens bruiloften en verjaardagen. Ook op Hindoestaanse feestdagen wanneer er vegetarisch wordt gegeten, komt dit gerecht vaak op tafel. Ik vind het heerlijk, vooral als het lekker pittig wordt klaar gemaakt. In dit artikel leg ik de snelle variant uit, namelijk met kikkererwten uit blik. Je kunt ook gedroogde kikkererwten kopen en deze een nachtje wellen in water en daarna koken, maar dat is mij te veel werk en ik vind deze snelle variant, net zo lekker.

Ingrediënten voor circa 10 personen;

 • 750 gram uitgelekte kikkererwten
 • 1 fijn gesneden ui
 • 2 teentjes knoflook uit de pers
 • 1 fijn gestampte madame Jeannette pepertje (Surinaams pepertje)
 • 1 grote eetlepel tomatenpuree
 • zout naar smaak

Doe in een grote pan een laagje zonnebloemolie en fruit hierin de peper, ui en knoflook aan. Als dit een beetje bruin begint te kleuren doe je de tomatenpuree erbij en bak je dit heel even mee. Vervolgens mogen hier de kikkererwten bij. Schep dit goed om zodat de kikkererwten goed gemengd wordt met het tomaten/uien mengsel. Voeg naar smaak, zout toe en blijf nog even door  scheppen voor ongeveer 5 minuten.

Het vuur mag uit, eventueel kun je nog garneren met fijngesneden selderij.

2 gedachten over “Ghoegrie (channa, gebakken kikkererwten, goegrie)

 1. Eddy S schreef:

  Die erwten uit potjes vind ik toch een beetje hard.
  Dus ik kook die erwten nog in de vocht van het potje door een 5 min met wat zout erbij. Anders vind ik het nog flauwtjes.
  Ik doe daarna het zelfde als jij , alleen opletten dat er genoeg vocht van die ui in de oan is om die puree opgelost te krijgen. Puree lost niet op in olie alleen. Dan als extra doe ik gebrande gemalen djiera erbij. Tijdens een TV avond maak ik soms een half potje op.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.