Lemper kip

Lemper (je spreekt het uit als lumpur) is een gemaakt van een rolletje kleefrijst met vaak als vulling kip,maar je kunt ze ook vullen met vis, vegetarische gehakt of gehakt.

Deze gevulde rolletjes kleefrijst worden meestal in huishoudfolie gewikkeld om ze warm te houden. In Indonesie gebruikt men meestal bananenbladeren. Je kunt ze opwarmen door ze even te stomen maar opwarmen in de magnetron gaat ook prima. Ik maakte meteen een grote voorraad, zodat ik ze in de vriezer kon doen. 1 minuut opwarmen in de magnetron en ze zijn net zo vers.

Het kost wat tijd om ze te maken maar ze zijn het o zo waard! Ik maakte de vulling bijvoorbeeld een dag eerder, dat scheelde wat werk de volgende dag. Ook weekte ik de rijst al een dag eerder in water.

De lemper stond al heel lang op mijn to cook lijstje en ik moet zeggen dat het voor de eerste keer echt meer dan uitstekend gelukt is!

Ingrediënten voor circa 20 lempers:

Voor de kleefrijst:

  • 750 gram ketanrijst (kleefrijst verkrijgbaar bij de toko)
  • 175 ml kokosmelk
  • 175 ml water
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 theelepel zout
  • 2 pandanbladeren

Voor de vulling:

  • 750 gram kippendijfilet of kipfilet, gaar gekookt en heel fijn gesneden/geplukt
  • 5 kemirinoten, licht geroosterd en fijn gestampt
  • 3 theelepels ketoembar ( gemalen koriander)
  • 2 theelepels koenjit (kurkuma)
  • 1 theelepel djinten (komijn)
  • 1 theelepel laospoeder
  • 1 theelepel verse fijn geraspte gember
  • 2 rode uien, fijn gesnipperd
  • 3 teentjes knoflook fijn gesneden
  • 1 theelepel trassi
  • 1 theelepel bruine suiker (of meer naar smaak)
  • 100 ml kokosmelk
  • 3 blaadjes djeroek poeroet (limoenblad)
  • peper en zout naar smaak

Bereiding vulling:

Doe wat zonnebloemolie in de pan en bak hierin de uien en knoflook glazig. Doe hier de trassi en verse gember bij en laat dit even mee bakken. Doe hier nu de kip bij en strooi hier alle kruiden en suiker overheen. Ook voeg je nu de djeroek poeroet toe. Schep dit goed om. Voeg zout en peper naar smaak toe.

Schenk nu de kokosmelk toe en laat alles goed doorkoken, tot het vocht verdampt is.

Bereiding rijst:

Doe de kokosmelk, water, suiker, zout en pandanbladeren in een pan en breng rustig aan de kook. Zodra de suiker gesmolten is, doe je het vuur uit en leg je dit even weg zodat de pandanbladeren kunnen intrekken.

De rijst laat je minimaak 2 uur inweken in heet water. Zorg dat de rijst goed onder staat. Daarna was je de rijst tot het water helder blijft.

Schenk de rijst over in een stoompan. Er zijn mogelijkheden om ketanrijst gaar te krijgen zonder een stoompan, je bereidt de ketanrijst hetzelfde als gewone rijst. Op het internet staan tal van mogelijkheden om de kleefrijst klaar te maken zonder een stoompan.

Stoom de rijst in 40 minuten bijna gaar. Schenk de rijst over in een grote schaal en giet hierover het kokosmengsel. Dek dit af en laat dit circa een half uur rusten. Je zal zien dat het kokosmengsel volledig wordt opgenomen door de rijst.

Stoom de rijst nu nog 20 minuten. De rijst is nu klaar voor gebruik. Je kunt de lempers het beste rollen als de rijst nog warm is. De rijst is dan nog goed te vormen.

Lemper rollen:

Leg een stuk huishoudfolie van circa 20×20 cm op het aanrecht. Verdeel hierop in een rechthoek een grote eetlepel rijst. Druk dit plat. Verdeel een eetlepel van de vulling in de lengte in het midden van de rijst. Rol de rijst strak op met behulp van de folie. Draai de uiteinden goed dicht.

Je kunt de lempers prima in de vriezer bewaren. Warm ze circa 1 minuut op in de magnetron.

Eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *