Millionaires shortbread

De karamel repen of te wel millionaires shortbread, wilde ik al heel lang zelf maken. Ze smaken een beetje als de bekende Twix repen, misschien stiekem wel veel lekkerder! De millionaires shortbread bestaat uit een laagje shortbread (een soort zandkoek), een laagje karamel en een laagje chocolade. Dit klinkt al heel lekker maar is ook heel lekker! Ideaal om leuk in te pakken en bijvoorbeeld als cadeautje weg te geven. Invriezen gaat ook prima, dus je hoeft ze niet meteen op te eten.

Ingrediënten voor een vorm van 20 cm:

Voor de shortbread:

  • 160 gram ongezouten roomboter op kamertemperatuur
  • 65 gram kristalsuier
  • 250 gram bloem

Voor de karamellaag:

  • 1 blik gecondenseerde melk (397 gram)
  • 125 gram kristalsuiker
  • 110 gram ongezouten roomboter
  • 2 eetlepels honing
  • 1 theelepel vanille extract
  • 1 theelepel zout

Voor de chocoladelaag:

  • 60 gram pure chocolade
  • 20 gram zonnebloemolie

Verwarm de oven voor op 160 graden.

Bekleed een vorm met bakpapier. Plaat het bakpapier zo, dat je de koek er uit kan trekken. Het is belangrijk dat je de zijkanten ook bekleedt.  

Met een handmixer of garde meng je de boter en suiker tot een romig mengsel. Voeg daarna de bloem toe en roer dit met een houten lepel of spatel goed door elkaar totdat je zanderige structuur hebt. 

Verdeel dit nu over de bodem van je vorm en stamp dit glad met een lepel of de onderkant van een glas.

Bak de koek in 35 minuten goud bruin en laat dit in de vorm afkoelen. 

In een pan voeg je de boter, gecondenseerde melk, honing en suiker toe. Roer dit op een middelhoog vuurtje door elkaar en blijf roeren. Neem de bodem goed mee, anders kan het gaan aanbranden. Blijf zeker 5 minuten goed doorroeren totdat je een goudkleurige karamel ziet. Haal de pan van het vuur en laat dit een paar minute afkoelen, voeg nu het vanille extract en zout toe. 

Schenk de karamel nu op de koek en smeer dit egaal uit over de hele koek.

Laat dit nu circa 3 uur opstijven in de koelkast.

Smelt de chocolade au bain marie (warm water bad) of in de magnetron en voeg de olie toe. Roer dit goed door elkaar en giet dit over de karamellaag. Verdeel dit mooi over de hele laag en laat dit minimaal 2 uur opstijven in de koelkast.

Haal de koek uit de vorm, snij de randjes af en eet die zelf op 😉 daarna kun je hier 12-16 mooie, gelijke stukken uit snijden. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *