Roti kukus

Ik wilde deze gestoomde Indische kijk al een hele tijd maken. Het ziet er altijd zo mooi luchtig uit en ik wilde het gewoon een keer proeven. Verschillende recepten bekeken, verschillende filmpjes gezien. De een zegt dat de roti Kukus gelukt is, als deze mooi open “bloeit” en de ander zegt dat een roti Kukus niet perse hoeft open te gaan. Als de Kukus maar mooi luchtig is en de smaakt goed is. Dat laatste was bij mij het geval. Maar ik hou het hier niet bij, ik zal het binnenkort nog een keer proberen, in de hoop dat mijn Kukus ook een keer open bloeit. Je hebt voor deze cake wel een stoompan nodig. Tegenwoordig zijn er allerlei andere manieren om zonder een stoompan toch een gestoomde cake te maken. Het internet staat er vol van.

Ingrediënten voor een vorm met een doorsnede van 24 cm:

  • 300 gram kristalsuiker
  • 500 gram patentbloem
  • 6 eieren (medium)
  • 4 zakjes vanillesuiker
  • 1 eetlepel vanille extract
  • 1 zakje bakpoeder
  • 1 theelepel cream of tartar (rijsmiddel verkrijgbaar bij de toko)
  • 1 eetlepel zout
  • 200 ml 7 up of spa rood
  • 2 eetlepels cacaopoeder

Doe de eieren, suiker, vanillesuiker en een snufje zout in een beslagkom en mix het geheel 10  minuten lop de hoogste stand.

Zeef de bloem samen met het bakpoeder en doe dit in 2 delen bij het eimengsel. Mix dit heel kort door.

Doe nu de 7 up erbij en ook dit mix je heel kort door.

Verdeel het beslag in 1/3 en 2/3 deel.

Meng 2 eetlepels cacaopoeder door het 1/3 deel beslag.

Zet de waterpan van de stoompan met voldoende water aan en breng dit aan de kook.

Leg een theedoek of een dunne katoenen doek in de gaatjespan van de stoompan en giet het lichte beslag erin. Is deze bak te groot, gebruik dan een metalen vergiet of een springvorm zonder bodem en doe hier dan de theedoek of katoenen doek in. Giet vervolgens het bruine beslag  bovenop het lichte beslag. Om een marmer effect te krijgen kun je er met een satéstokje doorheen roeren.

Vouw een andere theedoek om de deksel, zodat er geen condensdruppels op de cake vallen.

Laat de cake 1 uur stomen, zorg er steeds voor dat er voldoende heet water in de pan zit, is dit niet het geval dan bijvullen met kokend heet water. Prik met een satéstokje na een uur in de cake. Wanneer deze er droog uitkomt is de roti Kukus klaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *