Bijgerechten vegetarisch

Super zachte garlic naan (Indiase knoflook brood)

Wij zijn hier thuis echte brood eters en eten het liefst bij iedere maaltijd, een broodje. Op mijn website vind je al heel wat brood recepten. Ik vind het ontzettend leuk om te doen, je moet er wel wat geduld voor hebben. Maar het eindresultaat maakt het wachten wel echt waard. Zoals jullie inmiddels weten zijn wij groot fan van de Indiase keuken. Regelmatig kun je ons in een Indiaas restaurant vinden en regelmatig probeer ik ook wat nieuwe recepten uit. Zo ook deze garlic naan. Wat was dit lekker zeg, zo zacht, met die gouden en donkere plekjes, net als bij de Indiër. Laat gerust de knoflook weg, als je hier niet van houdt.

Ingrediënten voor 10 broodjes:

  • 60 ml handwarm water
  • 2 theelepels suiker
  • 1,5 theelepel gist
  • 180 ml melk op kamertemperatuur
  • 180 ml yoghurt
  • 60 ml zonnebloemolie
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel zout
  • 560 gram patent bloem (+ extra om het aanrecht te bestuiven)

Voor de knoflookboter om de naan mee in te smeren, meng je de volgende ingrediënten met elkaar:

  • 60 gram gesmolten roomboter
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 takjes fijn gesneden koriander

Meng het water, de suiker en de gist met elkaar en leg dit 10 minuten weg. 

Doe de melk, yoghurt, olie, bloem, zout en bakpoeder in een kom en doe hier het gistmengsel bij. Kneed dit nu tot een mooie samenhangend deeg. Dit kun je met je handen doen of met een mixer met deeghaken. Kneed het deeg nog 5 minuten door. Smeer een kom in met een eetlepel zonnebloemolie. Leg hier het deeg in en dek af met een stuk huishoudfolie. Laat dit op kamertemperatuur in circa een uur rijzen tot het verdubbeld is in omvang. 

Kneed het deeg even door en verdeel het deeg in 10 stukken. Maak hier bolletjes van en rol ze uit tot een ovale vorm. 

Plaats een koekenpan met anti aanbaklaag op het vuur. Doe hier een half theelepeltje zonnebloemolie in. Leg nu een naan in de pan en laat dit 1 a 2 minuten bakken, ondertussen smeer je de bovenkant ook in met half theelepeltje zonnebloemolie. Draai de naan om en bak ook de andere kan 1 a 2 minuten. Als het goed is, zie je de mooie bruine plekjes verschijnen. 

Bewaar de naan in een schone theedoek, zo blijven ze lekker zacht. Voor het opdienen smeer je de naan in met de knoflookboter. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *