Vegetarische Indische pasteitjes

Met Navratri ( periode dat er vegetarisch wordt gevast door de Hindoestaanse gemeenschap) maak ik altijd wat vegetarische hapjes die ik kan invriezen. Zo hebben we thuis altijd een lekkere vegetarische snack binnen handbereik. Een paar minuten in de airfryer en je hebt de lekkerste snack. Mijn kids en ik zijn gek op Indische pasteitjes en halen deze regelmatig bij onze Toko. Ik probeerde deze nu zonder kip en ei te maken en verving de kip door gefrituurde aardappelblokjes, maar dit kan ook prima met stukjes tempeh of stukjes tahoe. Dit was zo lekker!

Ingrediënten voor 20 pasteitjes:

  • 500 gram patentbloem
  • 150 gram roomboter op kamertemperatuur
  • half zakje bakpoeder
  • 1 theelepel zout
  • 200 ml ijskoud water

Ingrediënten voor de vulling:

  • 500 gram aardappelen in blokjes gesneden en gefrituurd
  • 75 gram fijn geraspte wortelen/peen
  • 100 gram diepvrieserwten
  • 100 gram gekookte vermicelli (Soe-on) , snij dit grof zodat de sliertjes circa 2 cm groot zijn
  • 1 ui fijn gesneden
  • 3 teentjes knoflook uit de pers
  • 4 eetlepels ketjap
  • 1,5 eetlepel suiker
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 1 theelepel laospoeder
  • 1 theelepel nootmuskaat
  • zout en peper naar smaak

Meng voor het deeg alle ingrediënten met elkaar, behalve het water. 
Voeg tijdens het kneden steeds een beetje water toe tot je een mooie elastisch deegje hebt. Laat het deeg nu een half uurtje rusten onder een theedoek. 

Nu kun je aan de vulling beginnen. 

Fruit de ui en knoflook matig vuur in een scheut olie. Voeg dan de wortel toe en bak dit even aan. Voeg nu de erwten toe en schep dit samen goed om. Vervolgens doe je de vermicelli erbij en schenk hier de ketjap overheen. Strooi hier de gember, laospoeder, nootmuskaat en suiker overheen. Als laatste doe je hier de aardappelblokjes bij. Schep dit alles circa 5 minuten goed door en haal het van het vuur. Voeg eventueel peper en zout naar smaak toe. 

 Laat de vulling uitlekken en afkoelen in een vergiet. 

Nu ga je weer verder met het deeg. 

Maak van het deeg 20 bolletjes. Laat dit onder een theedoek liggen anders droogt het ui.

Bestrooi je aanrechtblad met bloem en rol een bolletje uit tot en cirkel van ca 0,5 cm dik. Gebruik je een pasteimaker dan rol je het bolletje uit zodat dit hierop past. Leg een grote eetlepel vulling op 1 helft, bevochtig de randen en vouw de pasteimaker dicht. 

Je kunt ook het deeg uitrollen tot een grote lap en hier met een kommetje of bordjes, rondjes mee uitsteken. Leg een grote eetlepel vulling op 1 helft, bevochtig de randen en vouw het rondje dicht tot een halve maan. Met een vork kun je de randjes aandrukken of je maakt een sierrandje naar eigen inzicht. 

Frituur de pasteitjes goudbruin in zonnebloemolie. Laat uitlekken verpak ze eventueel per stuk in een boterhamzakje. 

Serveer de pasteitjes met chilisaus of een lekkere pittige ketchup.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.