Zelf brood maken zonder te kneden

Zelf brood bakken was nooit zo makkelijk. Een heerlijk, rustiek brood met een knapperige korst. Je bakt dit brood in een gietijzeren pan oftewel een “Dutch oven”. Maar ook op een bakplaat bekleed met bakpapier gaat dit prima. Je wilt bijna niet anders, eerlijk. Je kunt het brood ook makkelijk invriezen. Ik maakte een witte variant, maar je kunt de bloem ook vervangen door bijvoorbeeld tarwebloem of een ander bloemsoort. Let op dat het deeg voor dit recept minimaal 12-18 uur moet rijzen voor een mooi resultaat.

Ik maakte het deeg een avond van te voren en de volgende ochtend alleen nog een keer opvouwen tot een bol en nogmaals een uur laten rijzen, that’s it!

Ingrediënten;

  • 500 gram bloem
  • 5 gram suiker
  • 1 theelepel zout
  • 1 gram gist
  • ca 360 gram warm water (geen heet water!)

Een avond van te voren meng je alle ingrediënten met elkaar, gebruik hier een stevige (houten) lepel voor. Dek dit af met plastic folie. En laat dit afgedekt op een warme plek een nachtje rijzen. Ik heb de kom op mijn aanrechtblad neergezet.

De volgende ochtend bestuif je het werkblad ruim met bloem. Let op, het deeg is erg zacht.

Vouw nu alle punten naar het midden toe en keer het brood om. Vorm nu een mooie bol, zonder het lucht te verwijderen. Laat het deeg, afgedekt met een kom, nog eens een uur rijzen op het aanrechtblad.

Verwarm de oven voor op 200 graden, doe meteen de pan in de oven zodat de pan ook op temperatuur kan komen.

Doe de bol in de hete pan en leg de pan, met deksel erop, terug in de oven. Bak het brood in 30 minuten licht bruin. Daarna verwijder je het  deksel en laat je het brood nog eens 15 minuten nagaren, zodat je een mooie donkere korst krijgt.

Eet smakelijk!

4 gedachten over “Zelf brood maken zonder te kneden

  1. Michel Meijs schreef:

    Hoi Aruna,

    Leuke website heb je.

    Ik heb deze no knead brood gemaakt en het smaakte goed. Krokant van buiten en zacht en luchtig van binnen. Het zag eruit net als op de foto. Had Amerikaanse patentbloem gebruikt .Bij de volgende keer ga ik het maken met T65 bloem.

    Bedankt voor het recept.

    Groetjes Michel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *