Print Options:

Sushirijst

Als je sushi wilt maken, is het allerbelangrijkste dat je rijst goed is. Want zonder goede rijst, heb je echt geen sushi. We hebben heel wat sushi's gegeten en zijn er echt gek op. Tijd om ze weer een keer zelf te maken. Ze pasten perfect op onze themadag over Japan. Je kunt tegenwoordig overal wel sushi van maken; vis, kip, vega, frikandel, noem maar op. Vul de sushi's met alles wat jij zelf lekker vindt. Een voorbeeld is bijvoorbeeld deze sushi met zalm en roomkaas of deze sushi met garnalen

Description

Ingrediënten voor 5/6 rollen:

  • 500 gram sushirijst
  • 750 ml koud water
  • 6 eetlepels rijstazijn
  • 4 eetlepels suiker
  • 2 theelepels zout

Het is belangrijk om de sushirijst voor het koken eerst te wassen. Spoel de korrels goed af met koud water. Wanneer het water troebel is, gooi je het weg en gebruik je nieuw water, net zo vaak tot het water helder blijft. Laat de rijst na het wassen 10 minuten uitlekken.

Doe de rijst in een pan met dikke bodem en voeg 750 ml water toe. Doe het deksel op de pan en breng de sushirijst aan de kook. Laat de rijst 2 minuten doorkoken daarna zet je het vuur laag en laat de rijst nog ongeveer 15 minuten doorkoken op laag vuur met het deksel op de pan.

Laat hierna de rijst nog 20 minuten met de deksel op de pan staan. Wikkel een theedoek om de deksel zodat de condens niet op de rijst drupt, anders kan het zijn dat je rijst niet droog genoeg wordt.

Na 20 minuten schenk je de rijst over in een grote kom (niet van metaal). Schep de rijst voorzichtig om met een spatel en gebruik eventueel een tijdschrift om de rijst af te laten koelen tot kamertemperatuur.

Verwarm de rijstazijn samen met de suiker en het zout en roer totdat de suiker en het zout zijn opgelost. Laat dit afkoelen tot kamertemperatuur.

Sprenkel het mengsel over de rijst terwijl je de rijst omschept.

Nu is de rijst klaar voor gebruik!