Print Options:

Bakkeljauw (kabeljauw) op de Surinaamse manier

Bakkeljauw is een gezouten en gedroogde versie van kabeljauw. Het is een populair gerecht in Suriname, waar de vis wordt gevangen en vervolgens meestal op roosters wordt gedroogd. Het is perfecte te combineren met rijst en groenten of in diverse Surinaamse hapjes. Je kunt bakkeljauw op verschillende manieren klaar maken. Het ligt er ook aan waarmee je het eet. Je kunt het droog opbakken, dan is het lekker op brood of je maakt het klaar met wat meer vocht door verse tomaten te gebruiken. Dit is dan lekker met bijvoorbeeld rijst. Dit recept is lekker als broodbeleg, maar eerlijk gezegd vind ik het ook heerlijk met warme rijst erbij.

Description

Ingrediënten:

  • 500 gram bakkeljauw (ik gebruik alleen de filet hiervoor)
  • 1 ui fijngesneden
  • 1 grote Surinaamse peper
  • 2 teentjes knoflook fijn gesneden
  • 3 eetlepels tomatenpuree
  • 1 verse tomaat in stukjes (optioneel)
  • 2 theelepels suiker
  • 4 takjes selderij (fijn gesneden)
  • witte peper/zout naar smaak

Doe de bakkeljauw in een kom en giet hier heet water over heen, laat dit even staan en giet daarna het water uit de kom. Herhaal dit nog 2 keer (met schoon water uiteraard) zodat je hiermee zoveel mogelijk zout uit de bakkeljauw krijgt. Giet daarna goed af, zodat je zoveel mogelijk vocht uit de bakkeljauw krijgt. Daarna pluis je de vis in stukjes. Proef eventueel of het zout er uit is en anders giet je er nog een keer heet water over heen. Het mag best nog zoutig proeven, het is wat je zelf lekker vindt.

Doe een laagje olie in een koekenpan en doe hier de bakkeljauw in en bak dit lekker op een middelmatig vuurtje bruin. Doe daarna de ui en knoflook erbij en bak dit goed door. Nu mag de tomaten puree, stukjes tomaat, suiker en witte peper erbij en opnieuw bak je dit goed door (circa 12 minuten) Als laatst doe je 2 takjes fijn gesneden selderij hier bij, roer alles goed door en doe het vuur uit.

Garneer met de overgebleven selderij.