Print Options:

Bruine bonen met kip (BBR)

De Surinaamse variant van bruine bonen met kip, kun je wel op 100 verschillende manieren klaar maken. Een goed recept van de bekende BB met R (bruine bonen met rijst) moet je gewoon hebben. Dit is mijn variant, althans die van mijn moeder en deze is echt heerlijk!

Description

Ingrediënten voor 4/6 personen:

  • 1 kilo kippenvleugels, kruid je met wat zwarte peper en zout en frituur dit in olie (zie foto)
  • 1 grote pot bruine bonen (+/- 680 gram)
  • 1 fijn gesneden ui
  • 2 fijn gesneden teentjes knoflook
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 2 (kleine) kippenbouillonblokjes
  • 1 theelepel zoute ketjap
  • halve theelepel zout
  • halve theelepel peper
  • 1 theelepel suiker
  • 10 lontai balletjes (piment)
  • 2 (bruine bonen) potten gevuld met water
  • 2 takjes selderij, grof gesneden

Doe in een hoge soep pan een beetje zonnebloem olie en fruit hierin het ui en de knoflook aan. Als deze lichtbruin van kleur zijn, schenk je de pot met bruine bonen hier bij. Breng dit op een zacht vuurtje aan de kook, ondertussen pak je twee lepel en maak hiermee de bruine boontjes fijn. Doe een aantal bruine bonen in 1 lepel en met de bolle kant van de andere lepel, stamp je ze wat fijner. Probeer zo veel mogelijk van de bruine bonen fijn te maken. Het gerecht wordt hierdoor wat dikker en de smaak is wat voller. Doe hier nu het blikje tomatenpuree, piment balletjes, zout, peper, ketjap, kippenblokjes en selderij bij. Daarna vul je de lege pot met bruine bonen 2 x met water en doe het water hierbij.

Breng dit op een zacht aan de kook, dan doe je hier de gebakken kippenvleugeltjes bij. Laat dit alles circa 30 minuten op een zacht vuurtje verder koken, zodat de bruine bonen nog wat dikker worden. Eventueel voeg je nog wat extra zout en peper toe.

Serveer de bruine bonen met witte rijst en als extra groente kun je hier snijboontjes en komkommer op azijn bij serveren. En natuurlijk een lekkere sambal mag hier niet bij ontbreken.

Eet smakelijk.