Print Options:

Custard cake (flan cake)

Met deze cake zul je zeker hoge ogen gooien tijdens een diner. Een heerlijke luchtige cake met een laagje caramel custard. Serveer de cake met een bolletje ijs en je gasten zullen versteld staan. Deze cake lijkt echt een stuk moeilijker om te maken dan het werkelijk is. Echt het proberen waard!

Description

Ingrediënten voor een vorm van 20 cm:

Voor de karamel:

  • 60 ml water
  • 200 gram suiker

Voor de custard/flan:

  • 140 ml gecondenseerde melk
  • 200 ml volle koffiemelk
  • 4 eidooiers

Voor de cake:

  • 4 eidooiers
  • 100 gram suiker
  • 120 ml zonnebloemolie
  • 60 ml melk
  • 200 gram cakemeel
  • rasp en sap van 1 halve citroen
  • 1/4 theelepel zout
  • 1/2 theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel vanille extract
  • 4 eiwitten
  • 1/2 theelepel cream of tartar
  • 30 gram vanillesuiker

Doe het water en suiker in een pannetje met dikke bodem voor de caramel. Niet roeren tijdens het koken! Breng dit aan de kook op een middelhoog vuurtje totdat je mooie caramel hebt. Schenk dit meteen in je cakevorm en verdeel dit over de bodem.

Mix de ingrediënten voor de custard met elkaar met behulp van een handmixer en schenk dit op de caramel laag die inmiddels al hard is.

Klop de eiwitten met suiker en cream of tartar stijf en zet aan de kant.

Voor de cake mix je de vloeibare ingrediënten met elkaar (vanille extract, melk, olie, eidooiers, citroensap en rasp)

Doe hier nu de droge ingrediënten bij. (cakemeel, suiker, bakpoeder en zout, haal dit eventueel door een zeef). Mix dit op een lage stand door elkaar en stop zodra alles gemengd is.

Schep nu in 3 delen het eiwit door het mengsel. En schenk het beslag op de custard.

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Vul een braadslede met gekookt water, hierin leg je de bakvorm.

Bak de cake in circa 55 minuten gaar.

Snij de randen los en plaats een groot bord op de vorm, vervolgens keer je de cake om zodat je karamel custard cake mooi op het bord gelost wordt.