Print Options:

Koolhydraatarme citroenkwarktaart met lemoncurd

Ik experimenteer er op los met koolhydraatarme desserts. Mijn basis voor een koolhydraatarme kwarktaart deelde ik al eerder en nu probeerde ik een een citroenvariant uit. Geslaagd kan ik vertellen. Hoeveel koolhydraten een punt heeft, zul je zelf moeten uitrekenen. Afhankelijk van de merken die je gebruikt, kan dit namelijk verschillen.

Description

Ingrediënten voor een vorm van 15 cm:

Voor de lemoncurd:

  • 2 eieren
  • 1 citroen
  • 100 gram roomboter
  • 2 theelepels vloeibare zoetstof
  • snufje zout

Voor de bodem:

  • 200 gram amandelmeel
  • 6 eetlepels gesmolten boter
  • 1 theelepel vanille essence
  • 1,5 theelepel vloeibare zoetstof
  • snufje zout

Voor het kwarkmengsel:

  • 500 gram volle kwark
  • 250 ml mascarpone
  • 5 velletjes gelatine
  • zoetstof naar smaak
  • 200 ml slagroom

Maak de bodem door de boter langzaam te laten smelten in een steelpannetje, voeg hier de amandelmeel aan toe, de zoetstof, zout en vanille.

Bekleed de vorm met een stuk bakpapier en giet hier het notenmengsel in. Druk dit goed aan met de bolle kant van een lepel. Leg dit een half uur in de koelkast om op te stijven.

Voor de lemoncurd klop je de eieren los. Boen en rasp de citroen. Je gebruikt alleen het geel van de citroen.

Verwarm de boter, citroensap, citroenrasp, zoetstof en zout al roerende in kom boven een pan met heet water.

Zet het vuur nu helemaal laag en giet de geklopte eieren, in kleine beetjes bij het botermengsel terwijl je blijft roeren. Blijf goed roeren, je merkt dan dat het  mengsel dikker wordt. Blijf dit circa 5 minuten doorroeren totdat je de gewenste dikte hebt bereikt.

Haal de curd door een zeef en voeg naar smaak eventueel wat meer zoetstof toe.

Week de gelatine in koud water. Als de velletjes zacht zijn doe je ze in een steelpannetje met 4 eetlepels water, zodat de gelatine oplost. Laat dit iets afkoelen.

Mix de kwark en mascarpone met elkaar en voeg naar smaak zoetstof toe. Doe hier nu de helft van de lemoncurd bij en mix dit door. Doe hier nu de gelatine bij en mix dit goed door elkaar.

Giet het mengsel op de notenbodem en laat dit circa 3 uur opstijven in de koelkast.

Klop de slagroom op met zoetstof naar smaak eventueel met een druppeltje kleurstof.  Spuit toefjes op je taart en garneer met de overgebleven lemoncurd. Is de lemoncurd te stevig, warm dit dan een paar tellen op in de magnetron totdat het weer smeerbaar is.