Print Options:

Zelf heerlijke Swiss merengue botercreme maken.

Deze Swiss merengue botercrème gebruik ik als vulling voor mijn taarten. Als vulling voor je taarten maar ook een toef op je cupcake is deze botercreme erg lekker. Je kunt eindeloos variëren hiermee, door allerlei smaakjes toe te voegen, denk aan gepureerde frambozen, gesmolten en afgekoelde witte chocolade of wat geraspte kokos met stukjes rafaello.

Deze botercrème wordt ook wel de 1-2-3 crème genoemd, dat komt omdat dit de verhoudingen zijn van de ingrediënten.

Hoe maak je deze botercrème nu zelf?

Description

Ingrediënten voor een taart van 20 cm of circa 12 toeven;

  • 80 gram gepasteuriseerd eiwit (tegenwoordig verkrijgbaar in de supermarkt)
  • 160 gram suiker
  • 240 gram roomboter (op kamertemperatuur, niet te zacht anders smelt de boter)
  • 1 theelepel vanille extract
  • optioneel druppel  kleurstof naar smaak

Allereerst verwarm je de suiker au bain marie. Breng een pannetje met water aan de kook en doe hier een kom met suiker en eiwit in. Het water mag de kom niet raken. Roer het mengsel ongeveer 5 minuten met een garde totdat de suiker is opgelost. Je mag geen korrels meer voelen.

Zodra de suiker is opgelost, mix je dit mengsel voor ongeveer 10 minuten tot de eiwitten stijf worden en afgekoeld zijn. Je moet de kom op z'n kop kunnen houden. Hiervoor moet de kom en de garde echt vetvrij zijn.

Doe nu de boter in stukjes erbij. De vanille extract kun je nu toevoegen en mix het mengsel nog eens 10 minuten op de hoogste stand. Uiteindelijk heb je een heerlijke, romige botercrème.

Is de crème te zacht? Leg de kom dan 5-10 minuutjes in de koelkast. Daarna is de crème meteen klaar voor gebruik.