Print Options:

Luxe witte broodjes

Heerlijk als het hele huis ruikt naar vers gebakken brood. Vaak denkt men dat het veel werk is en dat je hier uren mee bezig bent. Maar dit valt reuze mee, alleen het laten rijzen van het brood duurt wat langer. Ik los dit op door in de tussentijd wat andere klusjes in het huis te doen. Deze luxe broodje zijn heerlijk zacht. Lekker met een beetje roomboter en jam maar ook zalm met roomkaas is een uitstekende combinatie bij deze broodjes.

Description

Ingrediënten voor ongeveer 20 luxe (kleine) broodjes:

  • 500 gram tarwebloem
  • 1 ei
  • 300 ml lauwwarme melk
  • 40 gram roomboter op kamertemperatuur
  • 25 gram suiker
  • 10 gram zout
  • 14 gram gist

Roer in een kom de bloem, suiker en gist goed door elkaar. Giet daarna de lauwwarme melk en het ei bij het droge mengsel en mix dit met een kneedmachine met een speciale deeghaak circa 5 minuten tot een mooie massa. Je kunt dit ook met de hand kneden, dit kneed je dan een paar minuten langer door dan in een kneedmachine.

Nu kun je de roomboter  en het zout bij het deeg doen en kneed het in de mixer nog circa 5 minuten goed door. Is het deeg te vochtig doe er dan een eetlepel bloem bij.

Maak van het deeg een bal en doe dit in een kom die je met zonnebloem olie een beetje hebt ingevet. Draai de deegbal in de kom, zodat de gehele bal bedekt is met olie. Dek af met een stuk huishoudfolie en laat het om kamertemperatuur rijzen totdat het in omvang is verdubbeld. Meestal duurt dit ongeveer een uur.

Na een uur haal je het deeg uit de kom en kneed je het lichtjes door. Verdeel het deeg in 20 stukjes. Je kunt hier nu allerlei vormen van maken. Ik maakte broodjes in de vorm van een krakeling en kleine bolletjes. Nadat je de broodjes gevormd hebt, leg je ze op een bakplaat bekleed met bakpapier. Dek de broodjes af met een stuk huishoudfolie en laat nog even 20 minuten rijzen. Voordat ze de oven in gaan, smeer je ze in met wat geklopte ei en eventueel met sesamzaadjes.

Bak de broodjes in circa 18 minuten goudbruin in een voorverwarmde oven op 190 graden.