Gele Eksi Kuku (luchtige Surinaamse eiercake)

De Eksi Kuku wordt wel de moeilijkste cake in de Surinaamse keuken genoemd. Ik moet eerlijk bekennen dat de eerste 2 keer dat ik de cake maakte, deze ook mislukte. Daarna heb ik me goed verdiept in het recept. Ik weet nu wat je wel en vooral wat je niet moet doen. Sindsdien bak ik bijna wekelijks (soms op bestelling) een Eksi Kuku, altijd met een mooi resultaat. Er zijn echt tientallen verschillende recepten voor deze cake. Dit is het recept dat ik vrijwel altijd gebruik en welke altijd erg goed in de smaak valt.

Hier even enkele gouden regels;

  • Zorg ervoor dat je beslagkom en je garde vetvrij zijn.
  • Zorg ervoor dat alle ingrediënten op kamertermperatuur zijn.
  • Mix de eieren en de suiker tot een dik beslag. Het beslag moet langzaam van je lepel/garde afglijden (yoghurt dikte)

Ingredienten voor een cake van 30×25 cm;

  • 9 eieren (M)
  • 10 volle eetlepels kristalsuiker ( 1 lepel is circa 20 gram)
  • 10 volle eetlepels cakemeel ( 1 lepel is circa 25 gram)
  • zakje bakpoeder
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 5 eetlepels rum
  • 2 eetlepels amandelschaafsels
  • 5 eetlepels vanille essence
  • 230 ml zonnebloemolie of 230 ml gesmolten en afgekoelde roomboter (moet nog wel vloeibaar zijn)
  • gekleurde suikermuisje als garnering
  • als de cake uit de oven komt, deze met een kwastje goed insmeren met gesmolten roomboter en rum

Verwarm de oven voor op 160 graden (boven en onder warmte)
Doe de eieren, suiker en vanillesuiker in de mengkom en mix minimaal 10 minuten op de hoogste stand. Het beslag moet langzaam van de garde afdruipen, zeg maar.
Daarna je rum, vanille essence en geschaafde amandelen erbij en mix je dit op een lage stand door het beslag.
Vervolgens zet je de stand van de mixer iets hoger en doe je lepel voor lepel de cakemeel en de bakpoeder erbij. Nu kan de zonnebloemolie erbij. Je mixt op een lage stand nog even de olie door het beslag. Let op niet te lang meer mixen. Mocht de olie nog niet goed zijn opgenomen, dan kun je met een silliconen/houten pannenlikker de olie door het beslag “vouwen”. Dus niet roeren! Het beslag moet wel luchtig blijven, je moet er nog wel luchtbelletjes in blijven zien.
Daarna giet je het beslag over in een ingevette (met olie of boter) schaal/bakblik en mag het meteen voor 60  minuten, de voorwarmde oven in.
Let op! Niet alle ovens zijn hetzelfde. Ik heb verschillende temperaturen uitgeprobeerd. Deze ovenstand werkt voor mij het beste bij de Eksi Kuku.

Nadat de cake uit de oven komt, dek je deze meteen af met aluminiumfolie voor 3 minuten. De cake besmeer je vervolgens royaal met gesmolten boter en daarna royaal met rum. Zo blijft de cake lekker zacht. Gebruik de aluminiumfolie opnieuw om af te dekken totdat de cake is afgekoeld. Garneer met suikermuisjes. En nu lekker genieten ervan!

74 gedachten over “Gele Eksi Kuku (luchtige Surinaamse eiercake)

    • mooie recepten schreef:

      Hoi Rosita, dit is ongeveer 10 gram bakpoeder. Ik heb het ook even aangepast in het recept. Dit is misschien wat duidelijker. Groetjes, Aruna

    • mooie recepten schreef:

      Dat is jammer, dan denk ik dat de cake nog niet gaar was. Probeer er lichtjes op te drukken, veert de cake terug dan is hij pas gaar.

  1. Mariska schreef:

    Weet u ongeveer hoeveel gram cakemeel 10 eetlepels zijn?
    Cake ziet er heerlijk uit trouwens
    Ik heb de cake net gemaakt hoop dat het me lukt maar er staat direct afdekken wat ik ook heb gedaan maar het plakt aan de folie vast

    • mooie recepten schreef:

      Hoi Mariska,

      Probeer de folie wat losser af te dekken, zodat de bovenkant van de cake niet tegen de folie aan komt. Ik hoop de cake verder gelukt is.
      1 lepel cakemeel is ongeveer 25 gram. Ik zal dit ook even bij het recept vermelden. Krijg hier namelijk veel vragen over. Dank je wel. Groetjes,

  2. Mel's schreef:

    Goedenavond, u heeft aangegeven dat de cake royaal met gesmolten boter en daarna royaal met rum besmeerd moet worden. Kunt u a.u.b. (in ml of gram) aangeven hoeveel rum en roomboter hiervoor nodig is. Bij voorbaat dank. Groeten.

  3. Mel's schreef:

    Goedenavond, ik heb toch nog een vraagje. De cake is helemaal goed gekomen, maar de kleur is bruin i.p.v. geel. Welke rum heeft u gebruikt? In de mijne heb ik Borgoe rum gebruikt. Zal het daardoor zijn gekomen? Ik kijk uit naar uw reactie. Groeten.

    • mooie recepten schreef:

      Hi Susan, wel luchtig uit de oven maar compact? Ik denk dat het beslag toch niet luchtig genoeg geklopt is. Wanneer het beslag de oven in gaat, moet je wel een aantal luchtbelletjes zien. En de meel er luchtig doorheen scheppen en niet roeren. Misschien helpt dat.

  4. Reshma schreef:

    Hoi,

    Ik heb eergisteren de cake gemaakt. Het is lekker smeuïg. Onderkant en zijkant was een heel dun laagje niet gerezen, dus volgende keer langer in de oven. En ik vind 5 eetlepels vanille essence (merk jo-la) echt overheersend smaken in de cake. Ik had geen rum gebruikt. Kan het daaraan liggen? Anders doe ik de volgende keer minder essence. Alvast bedankt!!

    • mooie recepten schreef:

      Hoi Reshma, wat leuk dat je de eksi hebt geprobeerd te maken. Het is een lastige cake maar als je het eenmaal door hebt dan is het goed te doen. De rum zorgt er inderdaad voor dat je de essence minder proeft. Maar het geeft ook een lekkere smaak aan je cake. Je kunt ipv essence ook vanille extract gebruiken, maar daar zou ik dan 2 eetlepels van gebruiken. Groetjes,

      • Reshma schreef:

        Nog een vraagje hoor. Er staat in het recept 230 ml olie. Heeft u een tip hoe je dat makkelijk kan afmeten? Is het bv gelijk aan 230 gram? Alvast bedankt!

    • admin schreef:

      Goedenavond,

      Ik gebruik inderdaad cakemeel maar je kunt ook zelfrijzend bakmeel of patent bloem met extra bakpoeder gebruiken.

      Groetjes,
      Aruna

  5. Manisha schreef:

    Hoi Aruna,

    Gebruik je een handmixer of een keukenmachine? Hoe lang moet je mixen met een keukenmachine? Want volgens mij moet je met een handmixer de eieren langer mixen.
    En is het waar dat als je een bak met water in de oven onder de cake legt, dat deze aan alle kanten goed zal rijzen?
    En kan je de bloem spatelen i.p.v. op lage stand mixen? Maakt het wat uit qua zachtheid?

    Sorry heb veel vragen ?

    • Mooie recepten schreef:

      Hoi Manisha, ik gebruik een keukenmachine, dat is toch even wat makkelijker als je ook nog het meel moet toevoegen. Het meel door het ei mengsel spatelen is prima hoor, dat deed ik ook altijd. Nu lukt het mij om op een lage stand het erdoor heen te mixen. Het gaat er om dat het beslag nog luchtig blijft. Ik heb geen ervaring met een bak water in de oven. Ik hoop dat je hier iets mee kan. Groetjes, Aruna

  6. karin schreef:

    Hallo allemaal ik heb altijd gas gehad en nooit problemen met het maken van de koek nu is het gas weggehaald en heb ik een ingebouwde electrische oven in een keukenkastje en wat ik ook probeer doe koek lukt niet meer iemand een idee hoe dit komt ik heb van 160 tot 180 graden geprobeerd maar na 40 minuten of eerder stort hij in.

    Groetjes Karin

    • admin schreef:

      Hoi Karin, wat vervelend zeg. Ze zeggen altijd je oven eerst door en door te kennen voordat je gaat bakken en vooral de eksi. De cake stort in als het niet gaar is, ik zou de volgende keer gewoon nog wat langer in de oven laten staan. X

      • Karin schreef:

        Hoi dank voor je reactie maar na 30 a 40 min in de oven stort hij in terwijl hij dan al gerezen is tot de rand dan is zelfs de oven nog niet open geweest dus ik snap het niet groet karin

    • Mooie recepten schreef:

      Hoi Julia, wat jammer zeg. Dit gebeurde mij in het begin ook. Het is belangrijk dat je je beslag dik klopt en dat het beslag nog luchtig is. Je moet er nog luchtbelletjes in kunnen zien, voordat het de oven in gaat. Groetjes, Aruna

    • Mooie recepten schreef:

      Hoi Maya, dit is een Surinaamse eiercake. Ei is hierin de basis, een vegetarische versie bestaat naar mijn weten niet. Gr, Aruna

    • Mevr. Ruit schreef:

      Ik heb weleens gelezen dat je vocht van kikkeererwten kunt gebruiken in plaats van ei. Geen idee of dat hier ook werkt. Het is dan wel veganistisch en niet vegatarisch! De cake met ei is namelijk al vegatarisch

      • Mooie recepten schreef:

        Goedemorgen, ik ben bang dat dit niet zal lukken. In dit recept worden hele eieren gebruikt en niet alleen het eiwit. Eiwit kun je in recepten vaak vervangen door aquafaba (vocht van kikkererwten)

    • Mooie recepten schreef:

      Hoi Catharina, het klinkt alsof het beslag niet luchtig was toen je het in de bakvorm schonk. Het beslag moet echt luchtig zijn, je moet er nog luchtbellen in zien. Gr, Aruna

      • Catharina schreef:

        Hoi Aruba ik heb er nu 6 gebakken en het lukt nog steeds niet al klop ik een half uur en dan is het beslag echt mooi met bellen dan doe ik het meel erin en dat heb ik dan nog door een zeef gehaald dan vloeibaar boter en het meel zakt zo in pffff wat een geduld moet je hebben met zo cake maar wat denk jij wat ik verkeerd doe want ik blijf volhouden hahahaha gr Catharina

  7. Mirjam schreef:

    Hi Aroena,
    Perfect! Het recept uitgeprobeerd en voila, 1 in keer gelukt.
    Ik heb eerder zeker 3 keer volgens een ander recept geprobeerd, helaas was het me niet gelukt!
    Bedankt voor het willen delen van het recept!

  8. bro schreef:

    Deze surinaamse cake wordt nooit met bakpoeder gemaakt dus heb jij iets nieuws er aan toegevoegd

    en deze volgend zin in je recept is ook onbekend bij de meeste suri’s

    • Mooie recepten schreef:

      Dank voor je reactie 😉 Dit is mijn versie van de Surinaamse eksi kuku. Er zijn een heleboel verschillende soorten recepten en deze vind ik zelf het lekkerste.

  9. Carmen schreef:

    Hi, het recept lukt wel, s ook heerlyk. Alleen is mijn bovenste laag vn de koek niet gaaf. Wil bijna op een zeef lijken. Wat doe ik verkeerd?

    • Mooie recepten schreef:

      Hi Carmen, dat zijn waarschijnlijk de belletjes. Je taart is mooi luchtig. Je kunt de belletjes in het beslag voordat het de oven ingaat inprikken. Zo voorkom je de gaatjes. X

    • Mooie recepten schreef:

      Hi, de cake zakt altijd iets in tijdens het afkoelen. Ik dek de cake af met aluminium folie als het uit de oven komt. De cake zakt dan inderdaad nog wat in maar blijft wel hoog en luchtig. X

  10. Gepensioneerd banketbakker Henny schreef:

    ik mis de rozijnen en krenten in jou recept.
    ik weet dat door de eieren te kloppen ( warme methode) deze naar de bodem zullen zakken. maar als de de boter klopt ( koude methode) deze redelijk in het geheel blijven zweven.

  11. Mana schreef:

    Ik heb de cake al 3 keer geprobeerd. Elke keer wel gelukt (niet gevallen) maar wel een beetje stijve spons. Niet echt zacht en zakt ook niet in bij afkoelen. De bovenkant is ook lichtbruin. Niet echt een mooie bruine kleur. De smaak is wel goed, Wat doe ik verkeerd? Misschien te lang geklopt?

    • Mooie recepten schreef:

      Hi, de eieren met de suiker kun je echt wel lang opkloppen, zodra de meel erbij gaat, is het een kwestie van omspatelen of heel lichtjes mixen. X

  12. Ursila Nahar schreef:

    Hi,
    Vandaag voor het eerst een eksi kuku gemaakt volgens dit recept.
    Het ziet er inderdaad goed uit. Nu nog laten afkoelen en dan wachten op het resultaat.

  13. Gabor schreef:

    Hallo Aruna. Dank voor het recept. Ik had een vraag. Wat doe je met de extra lepel bloem indien je het recept verdubbelt of verminderd?

  14. pris schreef:

    Hoi! Ik heb dit recept vandaag gemaakt en het is echt super gelukt! Ik heb het hiervoor vele malen geprobeerd met andere recepten, maar het lukte nooit. Heel erg bedankt!

Laat een antwoord achter aan Willem Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *