Dit is echt een typisch gerecht voor de Surinaamse lekkerbekjes onder ons. Ik heb het zelf niet vaak klaargemaakt, omdat het een gerecht is dat veel tijd in beslag neemt. Dit wordt daarom vooral klaar gemaakt tijdens feestdagen of feestjes. De heerlijke eend in masala wordt gegeten met rijst of roti.
Tegenwoordig haal je de doksa al fijn gehakt bij de (Surinaamse) slager. Dit scheelt al enorm veel werk.
Omdat het vlees van de eend best taai is en best uit veel botjes bestaat, moet dit gerecht ook wel een paar uurtjes stoven om het vlees lekker mals te krijgen. Ik ben er echt ontzettend dol op. Zeker als mijn moeder het klaar maakt!
Pittige doksa (eend)
Ingredienten
Bereidingswijze
-
Bereidingswijze
Stamp de stukjes ui, knoflook en peper in een vijzel fijn. Hoeft niet helemaal fijn, maar je kneust het meer zodat de smaken goed los komen. Je mag de stukjes ui en knoflook en peper ook fijn snijden indien je geen vijzel wilt gebruiken.
Doe in een pan circa 5 eetlepels zonnebloemolie en doe het ui-knoflookmengsel erbij en bak dit goed aan.
Nu mag de masala erbij, bak dit goed door, zodat de smaken goed los komen, daarna de tomatenpuree erbij.
De stukjes doksa mogen er nu bij en bak alles ongeveer 10 minuten goed aan.
Voeg nu de zwarte peper, zout en ajienomoto toe. Schep het goed om en laat dit even 5 minuten bakken. Voeg nu het water toe.
Roer alles nog even goed door en als het water kookt doe je het vuur zacht en doe je de deksel op de pan.
Laat de doksa op een zacht vuurtje ongeveer 1,5-2 uurtjes in de saus gaar stoven, de saus wordt hierdoor ook dikker. Voeg zout en peper naar smaak toe.
