Bij cheesecakes is er een verschil tussen gebakken en no-bake cheesecakes. Een New-York cheesecake is een gebakken cheesecake, wat betekent dat je de roomkaasvulling bakt in de oven. Het bestaat uit een gebakken koekjesbodem en een zachte roomkaasvulling. Ik bakte de cheesecake in een waterbadje voor extra romige textuur en je voorkomt hiermee ook barsten in je cheesecake. Maar bak de cake gerust zonder waterbadje als je dit wilt, smaakt ook prima.
Met de topping kun je varieren, ik maakte er een aardbeientopping bij, vind ik zelf het lekkerste.
New York Cheesecake
Ingredienten
Voor de bodem
Voor de vulling
Voor de aardbeiensaus
Bereidingswijze
-
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 140 graden (hete lucht)
Bekleed de bodem van een springvorm van 22-23 cm met een laagje bakpapier. Eventueel kun je de onderkant van je cheescake inpakken met aluminiumfolie, zo voorkom je dat er water bij de bodem van je cheesecake komt. Ik had het nu niet gedaan en dat ging prima.
Verkruimel de koekjes en meng deze met de gesmolten roomboter. Dit mengsel op de bodem van de vorm aandrukken en 10 minuten voorbakken in de oven.
Haal dit uit de oven.
Schenk in een bakplaat een laagje water, hier komt straks de springvorm in.
Mix de roomkaas met de suiker, vanillesuiker en zout romig. Voeg 1 voor 1 de eieren toe terwijl je blijft mixen. Vervolgens doe je hier ook de zure room/creme fraiche bij. En voeg als laatste de maizena toe. Mix dit door elkaar en schenk dit op de koekjesbodem.
Leg de springvorm in het laagje water en bak de cheesecake in 1 uur gaar. De randen zijn wat steviger en de binnenkant is dan nog wat wiebelig.
Laat de cheesecake nog 2 uur in de oven op een kiertje oven. Zo voorkom je scheuren in de cheesecake. Vervolgens laat je de cheesecake 4 a 5 uur opstijven in de koelkast, het liefst een hele nacht.
Voor de aardbeiensaus doe je de aarbeien met de suiker en maizena in een pannetje en laat dit doorkoken totdat de suiker gesmolten is. Haal de staafmixer er doorheen voor een gladde saus.
