Surinaamse loempia’s met een pittig sausje

Surinaamse loempia's met een pittig sausje
Ga door naar het recept Print recept
0 Voeg toe aan favorieten
pinit

Het recept van de Surinaamse loempia’s heb ik van mijn moeder. M’n moeder hield net zoveel van bakken als ik nu, maar doet dit zelf niet meer zoveel. Ze vraagt het nu net zo makkelijk aan mij en ik doe het graag. Vandaag maakte ik wel 100 loempia’s! Ik ben er wel even zoet mee geweest maar dan heb ik voor de feestdagen genoeg. En lekker dat ze zijn! De lievelingsnack van mijn vader, dus er gaan ook uiteraard een aantal naar mijn ouders. Mijn moeder is altijd zo lief om voor mij de kousenband te snijden, dat is nogal wat werk vind ik zelf. Zijn snijdt ze schuin af en heel fijn, dat lukt mij niet of ik ben er 3 x zo lang mee bezig. Je kunt de kousenband ook in blokjes snijden, net zo lekker en ook makkelijker.

pinit
0 Voeg toe aan favorieten

Surinaamse loempia’s met een pittig sausje

Bereidingswijze

Ingrediënten voor circa 40 stuks:

Vulling:

  • 700 gram kipfilet, uitgekookt en fijn gepluisd
  • 700 gram kousenband, in stukjes gesneden (dit kan schuins afgesneden worden of in "blokjes"
  • 500 gram tauge
  • 1 ui fijngesnipperd
  • 2 teentjes knoflook fijn gesneden
  • half theelepeltje zwarte peper
  • 2 kippenbouillonblokjes fijn gekruimeld
  • zout naar smaak (en eventueel peper naar smaak)
  • 4 eetlepels zonnebloemolie

Loempiavellen:

  • 5 geklutste eieren
  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • 125 gram maizena
  • 1 theelepeltje zout
  • 750 ml water
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • koekenpan met antiaanbaklaag, de afmeting die ik gebruik is 20 cm. Groter/kleiner mag natuurlijk ook maar dan krijg je ook grotere/kleinere loempia's

Het "lijm" of plaksel om de loempia's dicht te vouwen

  • 2 eetlepels zelfrijzend bakmeel
  • 10 eetlepels water

Voor een lekker pittig sausje meng je de volgende ingrediënten met elkaar:

  • 10 eetlepels ketchup
  • 2 teentjes knoflook uit de pers
  • half fijngestampte Surinaams pepertje

De vulling maak ik altijd een dag van te voren en nadat deze afgekoeld is doe ik de kom in de koelkast. Dit scheelt weer tijd, want met de vellen was ik zelf 1 uur bezig en ik gebruikte ook nog 2 pannetjes.

Allereerst begin je met de vulling zodat deze kan afkoelen.

Doe de olie in een grote (wok) pan. Fruit hierin het uitje en de knoflook glazig. Nu doe je de kip erbij, bak dit goed aan. (circa 5 minuten) Nu doe je de stukjes kousenband erbij, ook dit bak je samen met de kip goed aan. Doe de zwarte peper en de fijngemaakte kippenbouillonblokjes er meteen bij en bak dit alles in circa 10 minuten gaar. De kousenband mag nog best knapperig zijn. Als laatste doe je de taugé erbij. Voeg zout naar smaakt toe en zodra de taugé een beetje zacht is (na circa 5 minuten) mag het vuur uit.

Nu kun je beginnen met de loempiavellen. Allereerst maak je het beslag, het moet net een pannenkoekbeslagje worden. Kluts in een grote kom eerst de eieren. Doe daarna in beetjes de maizena en meel erbij, samen met het water. Je zal zien dat het beslag er "klonterig"uit ziet maar dit komt goed, omdat je het beslag straks nog door een zeef haalt. Met een garde blijf je goed kloppen, doe nu ook het zout erbij. Probeer de meeste klontje eruit te kloppen, lukt dit niet, geen nood.

Pak nu een andere grote kom en een (grote) zeef en haal het beslag voorzichtig door de zeef. Roer met je garde in de zeef en druk de klontjes weg. Je zal zien dat je straks geen klontjes meer ziet, al het beslag loopt nu door de zeef. Hou je nog klontjes over, gooi deze dan weg. Je beslag moet echt "klontvrij"zijn om straks strakke loempiavellen te krijgen.

Je houdt nu een mooi beslagje over, doe hier nu de 2 lepels zonnebloemolie in. Het klinkt raar, maar ik gebruik verder geen olie of boter om de vellen te bakken. Doe 1 druppel olie in de koekenpan en wrijf dit met een stukje keukenpapier over de bodem van de pan. Verder gebruik je geen olie of boter meer.

Met een soeplepel schep je een dun laagje, denk aan een dunne pannenkoek, in de koekenpan. Zorg ervoor dat de hele bodem bedekt is met het beslag. Iedere kant hoeft echt maar 15-20 seconden te bakken op een zacht vuurtje. Het velletje laat vanzelf los, dan weet je dat je deze kunt omdraaien. Vervolgens herhaal je dit proces met de rest van het beslag.

Merk je dat je velletje blijft plakken, probeer het dan weer met een druppeltje zonnebloemolie goed te krijgen.

Maak nu de "lijm" klaar door een papje te maken van de 2 ingrediënten.

Leg op een groot plat bord een loempia vel en leg hier een beetje van de vulling op. Vouw eerst de onderkant over de vulling en vervolgens de beide zijkanten. Nu rol je dit op. Op het bovenste stukje breng je een beetje van de lijm aan om zo het "envelopje" goed dicht te krijgen.

De loempia's vries ik zelf per 10 stuks in en zijn prima circa 3 maanden in de vriezer te bewaren. Het mooiste is als je de loempia's half ontdooid bakt in zonnebloemolie. Ze hoeven echt maar even gebakken te worden. Het velletjes is immers dun en de vulling is al gaar. Zodra de loempia's lichtbruin van kleur zijn, haal je ze uit de pan. Even laten uitlekken op een keukenpapiertje en klaar zijn de lekkerste loempia's!

Heerlijk met de pittige saus!

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @mooie_recepten op Instagram en hashtag #mooie recepten zodat wij al jouw recepten kunnen zien.

Pin dit recept en deel het met je volgers.

pinit
Recipe Card powered by WP Delicious

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.