Surinaamse loempia’s met een pittig sausje

Het recept van de Surinaamse loempia’s heb ik van mijn moeder. M’n moeder hield net zoveel van bakken als ik nu, maar doet dit zelf niet meer zoveel. Ze vraagt het nu net zo makkelijk aan mij en ik doe het graag. Vandaag maakte ik wel 100 loempia’s! Ik ben er wel even zoet mee geweest maar dan heb ik voor de feestdagen genoeg. En lekker dat ze zijn! De lievelingsnack van mijn vader, dus er gaan ook uiteraard een aantal naar mijn ouders. Mijn moeder is altijd zo lief om voor mij de kousenband te snijden, dat is nogal wat werk vind ik zelf. Zijn snijdt ze schuin af en heel fijn, dat lukt mij niet of ik ben er 3 x zo lang mee bezig. Je kunt de kousenband ook in blokjes snijden, net zo lekker en ook makkelijker.

img_3298

Ingrediënten voor circa 40 stuks:

Vulling:

  • 700 gram kipfilet, uitgekookt en fijn gepluisd
  • 700 gram kousenband, in stukjes gesneden (dit kan schuins afgesneden worden of in “blokjes”
  • 500 gram tauge
  • 1 ui fijngesnipperd
  • 2 teentjes knoflook fijn gesneden
  • half theelepeltje zwarte peper
  • 2 kippenbouillonblokjes fijn gekruimeld
  • zout naar smaak (en eventueel peper naar smaak)
  • 4 eetlepels zonnebloemolie

Loempiavellen:

  • 5 geklutste eieren
  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • 125 gram maizena
  • 1 theelepeltje zout
  • 750 ml water
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • koekenpan met antiaanbaklaag, de afmeting die ik gebruik is 20 cm. Groter/kleiner mag natuurlijk ook maar dan krijg je ook grotere/kleinere loempia’s

Het “lijm” of plaksel om de loempia’s dicht te vouwen

  • 2 eetlepels zelfrijzend bakmeel
  • 10 eetlepels water

Voor een lekker pittig sausje meng je de volgende ingrediënten met elkaar:

  • 10 eetlepels ketchup
  • 2 teentjes knoflook uit de pers
  • half fijngestampte Surinaams pepertje

img_3299

De vulling maak ik altijd een dag van te voren en nadat deze afgekoeld is doe ik de kom in de koelkast. Dit scheelt weer tijd, want met de vellen was ik zelf 1 uur bezig en ik gebruikte ook nog 2 pannetjes.

Allereerst begin je met de vulling zodat deze kan afkoelen.

Doe de olie in een grote (wok) pan. Fruit hierin het uitje en de knoflook glazig. Nu doe je de kip erbij, bak dit goed aan. (circa 5 minuten) Nu doe je de stukjes kousenband erbij, ook dit bak je samen met de kip goed aan. Doe de zwarte peper en de fijngemaakte kippenbouillonblokjes er meteen bij en bak dit alles in circa 10 minuten gaar. De kousenband mag nog best knapperig zijn. Als laatste doe je de taugé erbij. Voeg zout naar smaakt toe en zodra de taugé een beetje zacht is (na circa 5 minuten) mag het vuur uit.

Nu kun je beginnen met de loempiavellen. Allereerst maak je het beslag, het moet net een pannenkoekbeslagje worden. Kluts in een grote kom eerst de eieren. Doe daarna in beetjes de maizena en meel erbij, samen met het water. Je zal zien dat het beslag er “klonterig”uit ziet maar dit komt goed, omdat je het beslag straks nog door een zeef haalt. Met een garde blijf je goed kloppen, doe nu ook het zout erbij. Probeer de meeste klontje eruit te kloppen, lukt dit niet, geen nood.

Pak nu een andere grote kom en een (grote) zeef en haal het beslag voorzichtig door de zeef. Roer met je garde in de zeef en druk de klontjes weg. Je zal zien dat je straks geen klontjes meer ziet, al het beslag loopt nu door de zeef. Hou je nog klontjes over, gooi deze dan weg. Je beslag moet echt “klontvrij”zijn om straks strakke loempiavellen te krijgen.

img_3273

Je houdt nu een mooi beslagje over, doe hier nu de 2 lepels zonnebloemolie in. Het klinkt raar, maar ik gebruik verder geen olie of boter om de vellen te bakken. Doe 1 druppel olie in de koekenpan en wrijf dit met een stukje keukenpapier over de bodem van de pan. Verder gebruik je geen olie of boter meer.

Met een soeplepel schep je een dun laagje, denk aan een dunne pannenkoek, in de koekenpan. Zorg ervoor dat de hele bodem bedekt is met het beslag. Iedere kant hoeft echt maar 15-20 seconden te bakken op een zacht vuurtje. Het velletje laat vanzelf los, dan weet je dat je deze kunt omdraaien. Vervolgens herhaal je dit proces met de rest van het beslag.

Merk je dat je velletje blijft plakken, probeer het dan weer met een druppeltje zonnebloemolie goed te krijgen.

Maak nu de “lijm” klaar door een papje te maken van de 2 ingrediënten.

Leg op een groot plat bord een loempia vel en leg hier een beetje van de vulling op. Vouw eerst de onderkant over de vulling en vervolgens de beide zijkanten. Nu rol je dit op. Op het bovenste stukje breng je een beetje van de lijm aan om zo het “envelopje” goed dicht te krijgen.

De loempia’s vries ik zelf per 10 stuks in en zijn prima circa 3 maanden in de vriezer te bewaren. Het mooiste is als je de loempia’s half ontdooid bakt in zonnebloemolie. Ze hoeven echt maar even gebakken te worden. Het velletjes is immers dun en de vulling is al gaar. Zodra de loempia’s lichtbruin van kleur zijn, haal je ze uit de pan. Even laten uitlekken op een keukenpapiertje en klaar zijn de lekkerste loempia’s!

Heerlijk met de pittige saus!

20 gedachten over “Surinaamse loempia’s met een pittig sausje

  1. Rewieta Jurawan schreef:

    Hoi,

    Ik ga jou loempia recept morgen uitproberen, moet ik tijdens bakken niet de loempia’s eerst door een ei beslag halen ? Of kan ik gewoon in olie bakken ?

    Gr,
    Rewieta

  2. Jane schreef:

    Hoi,

    Ik heb een vraag. Ik ga deze recept maken. Ik heb nog nooit kipfilet uitgekookt. Hoe moet ik doen? Water en kipfilet erin doen en dan koken? Geen bouillon erin doen en hoe lang koken?

    Ik hoor het graag. En alvast een fijne feestdagen toegewenst.

    Met vriendelijke groet Jane Peter-Ramautar

    • mooie recepten schreef:

      Hi Jane,

      Ik koop de kip inderdaad in water tot het gaar is. Als je de kip in kleinere stukjes snijdt en dan kookt, is het sneller gaar. Ik doe er geen kruiden bij, dat doe je later als je de kip met groenten bakt. Succes!

      Jij ook hele fijne feestdagen gewenst!
      Gr,
      Aruna

  3. Chalinie schreef:

    Hi hi! 🙂

    Zoet er echt lekker uit!
    Even een vraag over het bakken.
    Doe je de loempia echt bakken in een frituurpan of in een pan met kleine laagje olie even aan beide kanten bruin laten worden?
    Bij mij zuigt het namelijk zoveel olie..
    Heb jij tips? Dankjewel!

    • Mooie recepten schreef:

      Hoi Chalinie, ik bak ze meestal in een frituurpan maar ook inderdaad in een koekenpan. Ik laat het altijd goed uitleggen op wat keukenpapier en daarna dep ik met het keukenpapier over de loempia’s. Groetjes,

  4. Niermela schreef:

    Hallo
    Ik kook de kip niet ,maar stoof het ,zo heeft het meer smaak .Kip in kleine stukjes in pan ,margarine ,stukjes ui ,peper naar behoefte en wat selderij. Op zacht vuur stoven ,als alle vocht verdampt is ,is de kip ook gaar .

    • Mooie recepten schreef:

      Deze loempia’s vind ik zelf een stuk minder vettig dan de Vietnamese loempia’s. Na het bakken dep ik ze stuk voor stuk nog even af met wat keukenpapier. Groetjes, Aruna

    • Mooie recepten schreef:

      Hoi Rita, je houdt ze helaas niet krokant. Je kunt ze voor het serveren nog een paar minuten in een hete oven opwarmen waardoor het velletje wat harder wordt. x

  5. Rudi prenger schreef:

    Hallo

    Ik heb kant en klare vellen gekocht en die zijn nu dus bevroren, maar kan ik die ontdooien en dan de loempia’s weer invriezen?

    Gr Rudi

  6. Ansje schreef:

    Hi..

    Als je de maizena in lauwwarm oplost en dan bij de ei mengsel doet krijg je geen klonten. Scheelt weer wat tijd.

    Groet Ansje

Laat een antwoord achter aan mooie recepten Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *