Surinaamse marmercake met gecondenseerde melk

Zelf vind ik de Surinaamse marmercake de lekkerste cake. Deze maak ik dan ook regelmatig als ik een feestje heb. Hoe maak je deze cake nu zelf? Ontzettend makkelijk en snel te maken, zeker met mijn nieuwe mixer van Kenwood 😉

Ingrediënten voor een bakblik van 26 cm:

  • 250 gram ongezouten roomboter (op kamertemperatuur)
  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • 250 gram suiker
  • 5 eieren
  • 16 gram bakpoeder
  • 1 pak vanille suiker
  • 1 theelepel vanillie essence
  • 1 theelepel amandel essence
  • 150 ml melk op kamertemperatuur
  • 2 eetlepel zoete gecondenseerde melk
  • 2 eetlepels cacaopoeder (van goede kwaliteit, geen Nesquik)
  • suikermuisjes

Vet je bakvorm goed in en verwarm de oven voor op 160 graden (boven onder warmte)

Klop eerste de boter met(vanille) suiker romig. Je moet de suikerkorreltjes bijna niet meer voelen, dit kan soms wel 20 minuten duren. Doe daarna de eieren er 1 voor 1 bij. Wacht met het toevoegen van het volgende ei totdat het vorige ei volledig is opgenomen in het beslag. Doe nu de vanille en amandelessence erbij. Zet de mixer op een lage stand en meng het bakpoeder met het meel en doe dit lepel voor lepel bij het beslag. Doe nu de melk erbij. Stop meteen met mixen zodra het het meel en de melk zijn opgenomen in het beslag. Mix niet langer door dan noodzakelijk.

Verdeel het beslag in tweeën. Doe de cacaopoeder bij de gecondenseerde melk en mix dit goed door elkaar. Dit doe je vervolgens door de ene helft van het beslag. Meng dit goed met elkaar totdat je een mooie, lichtbruine beslag hebt.

Doe om en om een laagje van het beslag in de bakvorm en als laatste roer je een paar keer met een sateprikker door het beslag om het marmereffect te krijgen.

Bak de cake in circa een uur mooi bruin. Halverwege de baktijd doe ik altijd een stuk folie op mijn cake zodat de bovenkant niet te snel donker wordt. Prik na een uur een sateprikker in het midden van de cake, komt deze er schoon uit dan is de cake klaar. Anders verleng je de baktijd steeds met 5 minuten.

Haal de cake uit de oven en laat afkoelen. Strooi hier suikermuisjes overheen en klaar is je heerlijke cake!

33 gedachten over “Surinaamse marmercake met gecondenseerde melk

    • mooie recepten schreef:

      Hoi Sunita, ik gebruik geen speciaal merk ofzo. Een cacaopoeder welke ik in de supermarkt vind. Alles behalve nesquik, omdat je dan geen donkere kleur krijgt.

      • Sunita schreef:

        Deze marmercake maak ik zeker elke maand.
        Iedereen vind het lekker.
        Bedankt dat je het met ons deelt.
        Als je een kookboek zou uitbrengen, dan zou ik deze zeker kopen. Heb net de marmercake weer gemaakt en ben nu je bonjo recept aan het maken.
        Groetjes Sunita

    • Seema schreef:

      Hoi, ik vroeg mij af wat de verhoudingen zijn als je een grotere cakeblik gebruikt. En hoelang de cske dan in de oven moet.

      • Mooie recepten schreef:

        Hi, dank voor je bericht. Als je bakblik 1,5 x groter is bijvoorbeeld, dan doe je alle ingrediënten 1,5. Ik zou in eerste instantie dezelfde tijd aanhouden en vanaf dan, steeds na 5 minuten checken of de cake gaar is. X

  1. Soraya schreef:

    Wanneer doet u de folie erop? Zodra hij de oven ingaat of zodra het al omhoog begint te komen?

    En hoelang moet de folie erop blijven zitten?
    En ik neem aan dat u die zilvere folie bedoelt toch?

    • mooie recepten schreef:

      Hoi Soraya,

      Ik doe de folie erop als het al bruin begint te worden aan de bovenkant, denk ongeveer 20 minuten voor tijd. Het gaat erom als het al bruin is en van binnen nog niet gaar, dat de bovenkant niet aanbrandt.
      Ja klopt, aluminium folie (zilveren).

      Succes!

      Groetjes,
      Aruna

  2. Robin schreef:

    Zet de mixer op een lage stand en meng het bakpoeder met het meel en doe dit lepel voor lepel bij het beslag. Doe nu de melk erbij. Stop meteen met mixen zodra het het meel en de melk zijn opgenomen in het beslag. Mix niet langer door dan noodzakelijk.

    Verdeel het beslag in tweeën. Doe de cacaopoeder bij de gecondenseerde melk en mix dit goed door elkaar. Dit doe je

    Dat stukje snap ik niet moet ik dus 2x 2 eetlepels gecondenseerde melk erbij doen?

    & kan ik in plaats van vanille en amandel essence ook gewoon rum essence gebruiken?

    En voor hoeveel personen is deze cake?

    • mooie recepten schreef:

      Hi Robin, je roert eerst de cacaopoeder en gecondenseerde melk door elkaar. Dit meng je met 1 deel van het beslag, zodat je een donker deel en een lichte deel hebt. Hopelijk is het zo wat duidelijker.
      Groetjes, Aruna

  3. Sunita schreef:

    Deze marmercake maak ik zeker elke maand.
    Iedereen vind het lekker.
    Bedankt dat je het met ons deelt.
    Als je een kookboek zou uitbrengen, dan zou ik deze zeker kopen. Heb net de marmercake weer gemaakt en ben nu je bonjo recept aan het maken.
    Groetjes Sunita

  4. Shama schreef:

    Hoi Aruna. Zou je dan nog een boek met al je recepten willen publiceren? Ik zou graag dan eentje willen kopen. Ik hoop dat je het gauw doet.

    Groetjes Shama

  5. Sona schreef:

    Hi Rachel, Je cake beslag verdelen (in aantal kleuren die je wilt), geef elk deel een andere kleur (met al dan niet natuurlijke kleurstof en/of smaak (essence). Let op dat je van beide niet te veel gebruikt; aantal druppels essence (omdat je beslag in kleine porties verdeelt is).

  6. Furgen Ricky schreef:

    Hoi,
    Ik vind het een heel fijne recept om te maken. Is heel goed uitgekomen en heb al een aantal keren gemaakt. Ik heb zelf de condenseert melk en de Cocoa verdubbeld om een choco cake van te maken en het is heerlijk. Bedank voor je recept. ❤️❤️

Laat een antwoord achter aan Sunita Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *