Feestelijke fiadoe (viadoe)

De fiadoe of viadoe is een overheerlijke Surinaamse rum rozijnencake. Deze cake ontbreekt bijna nooit tijdens de feestdagen. Het is een bewerkelijke cake waar je wel even mee bezig bent, maar echt de moeite waard. Maak meteen een grote bak ervan, want je kunt de overgebleven restjes mooi invriezen. De fiadoe kenmerkt zich door de zogenaamde roosjes die je ziet in het deeg. Het is beslist de moeite waard om hiermee een keer aan de slag te gaan!

Ingrediënten voor een cake van 30 x 25 cm:

  • 600 gram bloem
  • 2 zakje gist (14 gram)
  • 100 gram suiker, hou je van een zoete Fiadoe  gebruik dan bijvoorbeeld 150 gram suiker. Dit heb ik ook gedaan. 
  • 200 gram roomboter op kamertemperatuur
  • 4 eieren
  • 1 sinaasappel (rasp)
  • 350 ml handwarme volle melk
  • 1,5 eetlepel kaneel
  • 100 gram donkere krenten
  • 100 gram donkere rozijnen
  • 100 gram bigareux (gekonfijte kersen, groen en rood) of sukade
  • 50 gram geschaafde amandelen
  • 5 ml vanille extract of essence 
  • 8 gram zout
  • 3 eetlepels suiker + 3 eetlepels kaneel samen mengen
  • 200 ml rum  (bijv. Bacardi)

Bereidingswijze;

Meng de gist met 1 eetlepel suiker en 50 ml handwarme melk en leg opzij.

Doe de rozijnen en krenten in een kom en giet hier heet water over heen.

Doe in een kom de bloem, suiker en zout en roer dit door elkaar.

Klop de eieren dik met een mixer (circa 6 minuten op de hoogste stand) Daarna doe je de deeghaak erin en voeg je de bloem, 100 gram boter en het gistmengsel toe aan de eieren. Blijf mixen totdat je een mooi en soepel deeg hebt, giet evt warme melk bij om een soepel deeg te krijgen. Ik voeg vaak niet meer melk toe dan 50 ml.

Doe het deeg in een licht geoliede kom en laat het in circa 1 uur rijzen totdat het in omvang verdubbeld is. Dit kan ook in een voorverwarmde oven van 30 graden. 

Als de rozijnen en krenten zacht zijn, giet je ze af en voeg je hier de rum aan toe en 1 schep suiker, totdat ze net onder staan. Snij de gekonfijte kersen in kleine stukjes en doe dit ook hier bij.

Vet de schaal goed in.

Giet de krenten en rozijnen af en bewaar de rum. Doe  bij de krenten en rozijnen, de geschaafde amandelen, sinaasappelrasp, vanille essence en en een 1,5 eetlepel kaneel. De rum mag bij de overgebleven melk, eventueel kun je hier nog wat extra rum aan toevoegen.

Sla het lucht uit het deeg en bestuif je werkblad met wat bloem, verdeel het deeg in tweeën en bewaar een deel onder een natte (thee) doek). Rol nu het andere deel uit tot een vierkante lap.

Smeer hier rijkelijk zachte roomboter over heen (circa 50 gram), vervolgens strooi je hier ook rijkelijk de helft van de kaneelsuiker overheen, als laatste mag de helft van het fruit verdeeld worden over het deeg.

Nu rol je het deeg op, tot over de helft. Je maakt dus 2 staven van het deeg. Snij de staven in plakjes van circa 3 cm en bedek hiermee de bodem van de bakvorm.

Herhaal dit met de rest van het deeg totdat alles op is en je de vorm bedekt hebt met  2 lagen van de plakjes (zie foto)

 

Giet hier nu het melkmengsel bij totdat het deeg voor de helft onder staat. 

Daarna kan de vorm een voorverwarmde oven in van 180 graden (electrische oven). Bak de fiadoe in circa 70 minuten goudbruin. Na iedere 15 minuten smeer ik de bovenkant in met het overgebleven melk mengsel.

Na 30 minuten leg ik een stuk aluminiumfolie op de cake zodat de bovenkant niet heel donker wordt.

Controleer na 60 minuten met een sateprikker of de cake gaar is, zo niet, verleng dan de baktijd steeds met 5 minuten. 

Als de cake uit de oven komt, smeer je de cake nogmaals in met het melkmengsel en vervolgens smeer ik hier ook nog wat rum overheen. 

Dek de cake goed af en laat het afkoelen voordat je deze in stukjes snijdt. Zelf vind ik de cake warm het lekkerst.

 

2 gedachten over “Feestelijke fiadoe (viadoe)

  1. Shivani schreef:

    Hi Aruna een vraagje..

    Welke bloem gebruikt u?
    Zelfrijzend bakmeel van Soubry? -zo ja hoeft hier dan nog gist bij
    Tarwebloem -dit heb ik zelf een keer gebruikt en mn fiadoe deeg ging niet rijzen en mijn cake is dus mislukt..
    Patenbloem??

    • Mooie Recepten schreef:

      Hi, ik gebruik patent tarwebloem. Door de gist moet het gaan rijzen. Misschien was daar iets niet goed gegaan. Kijk altijd of er belletjes komen als je de gist even laat staan. Dan weet je dat de gist werkt. Gr, Aruna

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *