Knoflook broodjes zonder ei

Knoflook broodjes zonder ei
Ga door naar het recept Print recept
0 Voeg toe aan favorieten
pinit

Brood bakken, ik hou ervan maar doe het te weinig. Jammer eigenlijk. want zelf gemaakte brood vind ik toch het allerlekkerste.

Vooral deze knoflookbroodjes…heerlijk voor de lunch, bij je soep of gewoon als tussendoortje. Heerlijk zacht en luchtig. Je maakt ze echt heel makkelijk, en kunt variëren met verschillende toppings, denk aan kaas, uien etc.

pinit
0 Voeg toe aan favorieten

Knoflook broodjes zonder ei

Bereidingswijze

Ingrediënten voor circa 12 broodjes:

  • 400 gram patentbloem
  • 14 gram gist (2 zakjes)
  • 3 theelepels poedersuiker
  • 160 ml warm water
  • 1 theelepel zout
  • 2 teentjes knoflook uit de pers
  • 2/3 theelepels zonnebloemolie 

Voor de knoflookboter:

  • 50 gram ongezouten roomboter
  • 7 teentjes knoflook uit de pers
  • 1 theelepel gedroogde peterselie

Doe de 2 zakjes gist bij 50 ml handwarm water en leg dit voor 10 minuten aan de kant zodat de gist zijn werk kan doen. 

Meng de bloem en suiker goed door elkaar met een pollepel. Doe hier het gistmengsel bij  kneed ca 5 minuten met de deeghaak, voeg hier steeds water aan toe, tot je een mooi deegje hebt. Vervolgens voeg je de olie en het zout toe  bij het deeg en laat je het deeg nog eens 6/7 minuten tot een soepel deeg kneden dat van de wand van de kom loslaat.

Het deeg is goed gekneed als je er een vliesje van kunt trekken: vet je handen in met een klein beetje zonnebloemolie, neem een stukje van het deeg af (formaat golfbal) en trek dat voorzichtig al ronddraaiend uit tot een vliesje (denk aan een kauwgombel). Kneed het deeg nog een paar minuten als het snel scheurt en probeer het weer.

Je kunt dit ook goed met de hand kneden. Probeer geen extra deeg toe te voegen. Door het kneden wordt het deeg vanzelf minder plakkerig. Kneed het deeg ongeveer 20 minuten goed door totdat je het deeg kunt uittrekken tot een vliesje.

Vorm een bal van het deeg en leg de deegbal in een licht met zonnebloemolie ingevette kom. Keer de bal zodat alle kanten met olie bedekt zijn. Dek de kom af en laat het deeg in ± 60 minuten in volume verdubbelen. Het deeg is goed gerezen als je er met een vinger in prikt en het gat blijft staan.

Stort het deeg op een licht met zonnebloemolie ingevette werkplek en druk de lucht eruit. Verdeel het deeg in 12 gelijke stukken en bol de stukjes goed op. Maak een kommetje van je hand en leg je hand op een stukje deeg. Rol vervolgens met je hand over een stukje deeg en druk deze tegen het werkblad terwijl je ronddraaiende bewegingen maakt. Leg de broodjes een paar centimeter uit elkaar in een ingevette bakvorm. Laat ze afgedekt (met bijvoorbeeld lichtjes ingevette huishoudfolie) 60 minuten liggen of totdat ze in volume verdubbeld zijn. 

Ondertussen maak je de knoflookboter. 

Doe hiervoor de boter in een pan en laat langzaam smelten, doe hier de knoflook bij en laat dit ca 3/4 minuten op een zacht vuurtje doorbakken. De knoflook moet niet verkleuren. Als laatste roer je de peterselie hier doorheen. 

Smeer de broodjes royaal in met de knoflookboter. 

Verwarm de oven ondertussen voor op 180 graden (boven en onder warmte) en bak de broodjes in ca 20 minuten goudbruin. Laat ze vervolgens helemaal afkoelen op een rooster afgedekt met een theedoek.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @mooie_recepten op Instagram en hashtag #mooie recepten zodat wij al jouw recepten kunnen zien.

Pin dit recept en deel het met je volgers.

pinit
Recipe Card powered by WP Delicious

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.